Εννέα μέρες απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα στη Σκωτία όπου οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα αποσχιστεί η χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι πολιτικές πιέσεις και διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν με ζητήματα πολιτικού κύρους, οικονομικά, γεωπολιτικά αλλά και ενεργειακά να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Οι οπαδοί του ΝΑΙ, δηλαδή της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland, σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων.
Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν τα όσα έδειξε η προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και η οποία έφερνε στη πρώτη θέση τους αυτονομιστές. Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει και πάλι το ινστιτούτο TNS τον περασμένο μήνα, οι ενωτικοί είχαν ένα σαφές προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στο 45%.
Οι αναλυτές επισημαίνουν αλλαγή του κλίματος και πλέον το αποτέλεσμα θα κρίνουν, όπως δείχνει οι αναποφάσιστοι. Για τους οπαδούς της εκστρατείας "Better Together" που θέλουν την παραμονή της Σκωτίας στην ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένα σημάδι ότι θα μετρήσει κάθε ψήφος.
Οι πρόσφατες έρευνες αυξάνουν και την πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παραιτηθεί εάν κερδίσει το ΝΑΙ.
Σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, αν και δεν έχει πάρει επίσημα θέση, η Βασίλισσα Ελισάβετ "ενδιαφέρεται στενά" για το επερχόμενο δημοψήφισμα και ανησυχεί για το ενδεχόμενο απόσχισης.