ΣΥΡΙΖΑ: Στην Ευρώπη περιμένουν ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση

“Στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση”, αναφέρει σε ανεπίσημο σημείωμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά το κλίμα των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα εκτός συνόρων και κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον, πέραν των πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, και από τα διεθνή ΜΜΕ. Το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές αυτές, τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι “στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή κλίματος και συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται στην ΕΕ”.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαρακτηριστικό των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη, σχετικά με την πολιτική διεξόδου από την κρίση. Δηλαδή, “είναι σαφές ότι η κυρίαρχη πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλεται σήμερα, στα όρια της μονομανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντά ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις, που εκφράζονται πλέον ανοιχτά, δικαιώνοντας τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο πρόβλημα του χρέους και της οικονομικής κρίσης”.

Υπό αυτό το πρίσμα, “απέναντι στον μερκελισμό, διαφαίνεται σήμερα μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής, έξω από τη λογική των μνημονίων και της τρόικας. Στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα, και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας”.