«Όσοι - λόγω και της κρίσης - είχαν επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας, μπορούν και πρέπει να τη βλέπουν πλέον με εμπιστοσύνη», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες συνεδρίου της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της, αλλά με έμφαση στις προοπτικές για την Ευρώπη.
Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη δογματική λιτότητα, ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις των κρίσεων, και δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για αλλαγές στις κοινωνίες μας, είναι οι εμπειρίες που πρέπει να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από τη διαχείριση της κρίσης, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου
Αναφορικά με το ερώτημα: "Πού πάμε τώρα;", ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες στην Ευρώπη, ότι η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας, ότι η ανεργία παραμένει το μεγάλο εμπόδιο, όχι μόνο για τις κοινωνίες, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.
Ως προς το "τι πρέπει να γίνει πλέον στην Ευρώπη", ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «το τι πρέπει να γίνει, δεν είναι πλέον οικονομικό ζήτημα, είναι πολιτικό».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μπορούμε να έχουμε Δημοκρατία, πέρα από τα σύνορα, επαναλαμβάνοντας και τις προτάσεις του -μεταξύ άλλων- για άμεση εκλογή του προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες, «Γιατί όχι δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στο εν λόγω συνέδριο προκάλεσε ειρωνικά σχόλια κατά τους εορτασμούς για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο:
Διαβάστε τις αναφορές του Ε. Βενιζέλου και του Κ. Σημίτη