Ολάντ: Είμαι στην υπηρεσία των φτωχών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απάντησε σήμερα στην πρώην σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ, που από τις σελίδες του αυτοβιογραφικού βιβλίου της τον κατηγόρησε ότι δεν αγαπά τους φτωχούς, τονίζοντας ότι, αντιθέτως, είναι στην υπηρεσία τους.

"Είμαι στην υπηρεσία των φτωχότερων, αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου" είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο Ολάντ ζήτησε επίσης, με αυστηρό ύφος, σεβασμό για το προεδρικό αξίωμα. «Δεν θα δεχθώ ποτέ να αμφισβητηθούν αυτά που αποτελούν δεσμεύσεις ολόκληρης της ζωής μου, αυτά στα οποία έχω βασίσει την πολιτική μου ζωή, τις δεσμεύσεις μου, τις ευθύνες μου, την αποστολή που ασκώ», υπογράμμισε.

Στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα η Τριερβελέρ υποστηρίζει ότι ο Ολάντ αποκαλεί τους φτωχούς "ξεδοντιάρηδες" και είναι πολύ "υπερήφανος για το ευφυολόγημά του". 

Εν τω μεταξύ, τα χτυπήματα για τον  Ολάντ έρχονται απανωτά. Σε χθεσινή δημοσκόπηση αναδείχθηκε ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στη Γαλλία από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα - σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για τη  Λε Φιγκαρό – αν γινόταν τώρα προεδρικές εκλογές στη χώρα, θα έβγαινε από τον πρώτο γύρο η Μαρί Λεπέν, η ηγέτης της ακροδεξιάς που σάρωσε στις Ευρωεκλογές! 

Σχολιάζοντας το χαμηλό ποσοστό δημοτικότητάς του,ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραίτησης.

«Εκλέχθηκα από τον γαλλικό λαό για πέντε χρόνια. Καθήκον μου είναι να μην υποκύψω μπροστά σε οποιαδήποτε πίεση αλλά να επιλύσω τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία», κατέληξε ο Ολάντ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση της Φιγκαρό, η Μαρί Λεπέν θα έχανε εάν έβρισκε απέναντί της κάποιον υποψήφιο της δεξιάς αντιπολίτευσης, είτε αυτός ήταν ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είτε ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουά Φιγιόν ή Αλέν Ζιπέ.

Εάν υποψήφιος της δεξιάς ήταν ο Σαρκοζί, η Λεπέν θα διατηρούσε και πάλι το προβάδισμα αλλά με μικρότερη διαφορά, αφού θα συγκέντρωνε ποσοστό 28% έναντι 25% για τον πρώην πρόεδρο. Ο Ολάντ και σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνει το 16% και αποκλείεται από τη συνέχεια.

Μόνο στην περίπτωση που το UMP κατέβαζε υποψήφιο τον Φιγιόν ο Ολάντ θα είχε κάποιες ελπίδες, αφού οι δυο τους θα έδιναν μάχη στήθος με στήθος για να περάσουν στον δεύτερο γύρο: συγκεντρώνουν και οι δύο 17%, πολύ μακριά όμως από τη Λεπέν που θα την ψήφιζε το 32% των Γάλλων.