Την πρότασή του για τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου, μετά από πανεθνική συμφωνία, διετύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας σε δείπνο, με προσκεκλημένους 340 επιχειρηματίες και άλλους οικονομικούς παράγοντες από την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.
"Η εμπειρία των τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν εύκολες νίκες, ούτε βολικές παρακάμψεις προς την επιτυχία. Οι αυτοματισμοί, ο εφησυχασμός, ο φόβος συγκρούσεων και η μετάθεση αποφάσεων οδήγησαν σε πολύ πιο επώδυνα αποτελέσματα. Η κοινωνία, πληγωμένη μεν αλλά πολύ πιο ώριμη, εξέρχεται από την κρίση. Μαζί με το τέλος της ύφεσης, πλησιάζει και η ημερολογιακή λήξη του Μνημονίου. Η προσπάθεια όμως για θωράκιση της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.
Προτείνω, σε μια βάση εθνικής συμφωνίας, τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου, το περιεχόμενο του οποίου να εξασφαλίζει την απαιτούμενη σταθερότητα της οικονομίας και τη θωράκισή της από νέους κινδύνους", τόνισε ο κύριος Τουρκολιάς, που μαζί με ανώτατα στελέχη της Εθνικής, είχε επιτόπιες επισκέψεις σε μεγάλες μονάδες της Θεσσαλονίκης και επαφές με οικονομικούς παράγοντες.
Αναφερόμενος στα επικείμενα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κύριος Τουρκολιάς δήλωσε ότι "η Εθνική Τράπεζα, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και μάλιστα αρκετά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Επιπλέον, υλοποιώντας τις ενέργειες του επιχειρησιακού μας σχεδίου, αλλά και του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό εγκρίθηκε από τη DGComp, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου.
Και αυτό, με στόχο να συμβάλλουμε στην, επί θύραις, επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας", και πρόσθεσε ότι "ακόμα όμως και τώρα, ζήτηση πιστώσεων από υγιείς επιχειρήσεις, κυρίως δε αυτές με καινοτόμο χαρακτήρα και εξωστρεφή προσανατολισμό, καλύπτονται, σε ό,τι αφορά βεβαίως την Εθνική, στο ακέραιο".
Ο πρόεδρος της τράπεζας, Δημήτρης Ζαννιάς, δήλωσε ότι είναι όλο και περισσότερο φανερό πως πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως "αυτό, που χρειάζεται τώρα η χώρα, είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας, που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι".