Από τις 6 το απόγευμα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες υπέγραψαν σήμερα στο Μίνσκ της Λευκορωσίας την πολυπόθητη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία είχε προαναγγελθεί από εχθές.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή στην ανατολική Ουκρανία από τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες. 

Στους όρους τις συμφωνίας αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα παύσουν πυρ αλλά θα παραμείνουν στην θέση τους. Επίσης, θα υπάρξει και ανταλλαγή κρατουμένων, οι οποίοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται αύριο, Σάββατο.

Την είση για υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαίωσαν τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο όσο και οι αυτονομιστές.     

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στη συνέχεια ότι πρέπει να κάνουμε κάθε τι – δυνατό και αδύνατο- για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα, ενώ οι αυτονομιστές ξεκαθάρισαν ότι συνεχίζουν να θέλουν την απόσχιση από την Ουκρανία, παρά την υπογραφή εκεχειρίας.

Μάλιστα, οι  φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ζήτησαν «εγγυήσεις» ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια συμφωνία επιτευχθεί για εκεχειρία, πράξη η οποία υπογραμμίζει την βαθιά δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών έπειτα από έξι μήνες πολέμου.

Λιγοστές οι ελπίδες για τήρηση

«Δεν θα υπάρξει καμιά εκεχειρία χωρίς εγγυήσεις, διότι στο παρελθόν είχαμε συνάψει ορισμένες συμφωνίες για εκεχειρία τις οποίες ο Ποροσένκο δεν τήρησε. Θέλουμε να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις, διότι δεν υπακούουν όλα τα στρατεύματα της ουκρανικής πλευράς στο Κίεβο», τόνισε ο Αλέγκ Τσαριόφ, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.

Επιπλεόν, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ότι το σχέδιο ειρήνευσης πρέπει να έχει τρία βασικά στοιχεία: την κήρυξη μιας εκεχειρίας, την αποχώρηση των «ρωσικών δυνάμεων και των Ρώσων κακοποιών και τρομοκρατών» και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Παρά την ανακοίνωση, καμία ένδειξη για κατάπαυση του πυρός δεν υπάρχει προς το παρόν στην Μαριούπολη, όπου εδώ και δύο εβδομάδες μαίνονται σφοδρές μάχες και ο ουκρανικός  προσπαθεί να απωθήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών.

Πυρά ελαφρών όπλων και πυροβολικού ακούγονταν επίσης στο Ντονέτσκ, το βασικό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, που σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.