«Δεν είμαι βουλευτής ούτε πολιτικός. Είμαι, όπως πολλοί, μια πολίτης που ασχολείται με τα κοινά και μητέρα»,
Η Μέγκαν Μαρκλ απέστειλε επιστολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ζητώντας να θεσμοθετηθεί η γονική άδεια για όλους τους Αμερικανούς.
«Δεν είμαι βουλευτής ούτε πολιτικός. Είμαι, όπως πολλοί, μια πολίτης που ασχολείται με τα κοινά και μητέρα», έγραψε η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι στην ανοικτή επιστολή της την οποία απηύθυνε προς τον επικεφαλής της Γερουσίας, τον Δημοκρατικό Τσακ Σούμερ, και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
«Τον Ιούνιο ο σύζυγός μου και εγώ υποδεχθήκαμε το δεύτερο παιδί μας», αναφέρει η Αμερικανίδα πρώην ηθοποιός. «Όπως όλοι οι γονείς χαρήκαμε πολύ. Όπως πολλοί γονείς, νιώσαμε εξαντλημένοι. Όπως λιγότεροι γονείς δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα να χρειάζεται να επιλέξουμε αν θα περάσουμε αυτούς τους πρώτους, κρίσιμους μήνες με το μωρό μας ή αν θα επιστρέψουμε στη δουλειά μας».
«Γνωρίζαμε ότι δεν θα χρειαζόταν να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των παιδιών, την εργασία και την ιατρική περίθαλψη, τις οποίες αναγκάζονται να λάβουν τόσοι άνθρωποι καθημερινά», πρόσθεσε η δούκισσα του Σάσεξ. «Καμία οικογένεια δεν θα πρέπει να είναι αντιμέτωπη με τέτοιες αποφάσεις», τόνισε.
Ο Χάρι, 37 ετών, και η Μέγκαν Μαρκλ, 40 ετών, πήραν αποστάσεις από τη βρετανική βασιλική οικογένεια και ζουν στην Καλιφόρνια με τα παιδιά τους από τον Μάρτιο του 2020. Ο γιος τους Άρτσι είναι 2 ετών και η Λίλιμπετ 4 μηνών.
Η πρώην ηθοποιός διευκρινίζει στους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι τους απευθύνεται «ως μητέρα» για να υπερασπιστεί τη γονική άδεια, την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί διαπραγματεύονται ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στο οποίο περιλαμβάνεται η χορήγηση γονικής άδειας μετ’ αποδοχών, αν και μικρότερης διάρκειας από τις 12 εβδομάδες που πρότεινε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η Μέγκαν Μαρκλ επεσήμανε στην επιστολή της ότι η χορήγηση γονικής άδειας θα πρέπει να είναι «δικαίωμα σε εθνικό επίπεδο και όχι μια επιλογή» που εξαρτάται από τους εργοδότες ή προνόμιο για όσους «ζουν στις ελάχιστες πολιτείες όπου ισχύει η γονική άδεια».
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις λίγες ανεπτυγμένες χώρες όπου δεν είναι εγγυημένη η γονική άδεια, την οποία η τρέχουσα κυβέρνηση θεωρεί καλή για την οικονομία.