Την έκταση των φοροελαφρύνσεων που συμφώνησαν στο Παρίσι η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία και οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αποκαλύψει το Σάββατο κατά την ομιλία του στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ενέκριναν κάποια από τα ελληνικά αιτήματα για περιορισμό των φορολογικών βαρών, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη δεν αποκάλυψαν ποια αιτήματα και προς ποια κατεύθυνση, κάτι που αναμένεται να κάνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ. Πιο πιθανή θεωρείται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20%, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% , αλλά και η χορήγηση εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους δικαιούχους (η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ θα πάει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα).
Για τις “μεγάλες” φοροελαφρύνσεις για το 2015, ξεκαθαρίστηκε πως αυτές θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του προϋπολογισμού 2015. Πιο πιθανή θεωρείται η σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2011 σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και έκτοτε εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί μείωση της τάξης του 50% από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι συντελεστές 1%-4% που επιβάλλονται σε εισοδήματα άνω των 12.000 θα μειωθούν στα επίπεδα του 0,5%-2%.
Σε μεγάλο βαθμό οι φοροελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια. Αν αυτές ανέλθουν σε 800 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν κάποιοι, τότε οι ελαφρύνσεις πιθανώς να μετατεθούν για μετά το 2015.
Στο θέμα των ειδικών μισθολογίων υπάρχει εξέλιξη, καθώς σήμερα οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών θα παραστούν στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις για την μη συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίσθηκε ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών που προέκυψαν από την αναδρομική μείωση των αποδοχών και συντάξεων των μισθοδοτουμένων βάσει ειδικών μισθολογίων στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων και υπάλληλων των σωμάτων ασφαλείας.
Καθώς από τις 13 Ιουνίου μέχρι και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί στην εφαρμογή της απόφασης, το Συμβούλιο της Επικρατείας κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τους λόγους της μη συμμόρφωσης.