Ολάντ: Με κατέστρεψε το βιβλίο της Τριερβελέρ!

Με τη φράση "Je suis catastrophe" («καταστράφηκα»), φέρεται να αντέδρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβάζοντας τα πρώτα αποσπάσματα από το βιβλίο της πρώην συντρόφου του, Βαλερί Τριερβελέρ, το οποίο κυκλοφορεί την Πέμπτη και καταπιάνεται με τη κοινή τους ζωή.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, μόλις ο πρόεδρος της Γαλλίας διάβασε την προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου στο περιοδικό "Paris Match" έστειλε σε κοινή τους φίλη ένα sms, στο οποίο έγραψε μόνο «καταστράφηκα».

Το βιβλίο της Τριερβελέρ έχει τίτλο "Ευχαριστώ για τη στιγμή" και σε αυτό η πρώην σύντροφος του Ολάντ αναφέρεται τόσο στη σχέση τους, όσο και σε πολιτικά ζητήματα γράφοντας μάλιστα μεταξύ άλλων ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν συμπαθεί τους φτωχούς τους οποίους αποκαλεί "φαφούτηδες". Κι αυτό ενώ, όπως επισημαίνει το βιβλίο, καλλιεργεί στα ΜΜΕ την ακριβώς αντίθετη εικόνα - του λαϊκού ηγέτη, που δε χωνεύει τους πλούσιους.

"Εμφανίσθηκε ως ο άνθρωπος που δεν αγαπά τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος δεν αγαπά τους φτωχούς. Αυτός, ο άνθρωπος της αριστεράς, λέει στις ιδιωτικές συνομιλίες του "οι φαφούτηδες" ('les sans-dents'), πολύ υπερήφανος για το ευφυολόγημά του", γράφει στο βιβλίο της η πρώην πρώτη κυρία.

Η έκφραση αυτή την οποία αποδίδει στον γάλλο πρόεδρο έβαλε φωτιά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο το Twitter, στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα αστεία και τα φωτομοντάζ. Τουλάχιστον 20.000 μηνύματα εστάλησαν στο Twitter με την ετικέτα #sansdents.

Ρουαγιάλ: Ανοησίες τα περί "φαφούτηδων"

 
Η πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ και υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, χαρακτήρισε πάντως "ανοησίες" τα περί "φαφούτηδων".

"Πιστεύετε πως είναι αλήθεια;", είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. "Αυτή είναι μια πολιτική φράση", επεσήμανε. "Μπορείτε να πιστέψετε, εσείς που γνωρίζετε εδώ και χρόνια τον πολιτικό, ότι η φράση αυτή είναι αξιόπιστη;".

"Πρέπει να κρίνουμε τους πολιτικούς από τις πράξεις τους", τόνισε, παραπέμποντας στη δράση του Φρανσουά Ολάντ κυρίως στο διαμέρισμα Κορέζ (κεντρική Γαλλία) και "την προσοχή που έδωσε στους πιο φτωχούς" όταν ήταν πρόεδρος του διαμερίσματος αυτού.