Ομπάμα: Δε γίνεται συμβιβασμός στην Ουκρανία όπως τον θέλει η Ρωσία

Μία εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία θα ήταν αποτελεσματική μόνο αν η Ρωσία σταματήσει να “προσποιείται” ότι δε δρα με στρατιώτες της επί ουκρανικού εδάφους, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου βρίσκεται.

“Κανένας ρεαλιστικός πολιτικός συμβιβασμός δεν μπορεί να επιτευχθεί αν στην πράξη η Ρωσία λέει ότι θα συνεχίσει να στέλνει άρματα μάχης και στρατιώτες και όπλα και συμβούλους μεταμφιεσμένους σε αυτονομιστές, που δεν είναι ντόπιοι, και ο μόνος πιθανός συμβιβασμός είναι αν η Ουκρανία παραδώσει εδάφη ή την ανεξαρτησία της”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

O ίδιος εκτίμησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η συμφωνία για μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο. "Είναι μια ευκαιρία, θα δούμε εάν θα υλοποιηθεί", σημείωσε.

Εξάλλου, ο Ομπάμα ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα αφεθούν να εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος, μετά τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ.

Καταγγέλλοντας μία "φοβερή πράξη βίας", ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ισλαμικό Κράτος "να μην αποτελεί πλέον απειλή" για την περιοχή. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τους εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι οι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρουν στο βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες, ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής και προσθέτοντας ότι στέλνει και εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.