Στη… γειτονιά της Ρωσίας ο Ομπάμα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, για να σηματοδοτήσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο πλευρό των χωρών της Βαλτικής, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ καταγγέλλει τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Εσθονίας, η οποία βρέχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής και εντάχθηκε στη συμμαχία το 2004.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα σε χώρα της Βαλτικής αφότου ανέλαβε την προεδρία το 2009 πραγματοποιείται μέσα σ' ένα πλαίσιο ακραίας έντασης ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, κι ενώ ορισμένοι παρατηρητές εκφράζουν φόβους για μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το μοναδικό σταθμό του Αμερικανού προέδρου πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Εκτός από τον Εσθονό πρόεδρο, Τούμας Χέντρικ Ίλβες, με τον οποίο θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από το μεσημέρι, ο Ομπάμα θα συναντηθεί στο Ταλίν με την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, και τον πρόεδρο της Λετονίας, Άντρις Μπέρζινς.

Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να προειδοποιήσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην υποκύψει στον πειρασμό να στραφεί εναντίον χώρας της συμμαχίας, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.
Το μήνυμα είναι σαφές: "Ούτε να σκέφτεστε να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής όπως κάνατε με την Ουκρανία", συνόψισε πριν από την αναχώρηση ο Τσαρλς Κάπτσαν, ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου.