Να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και να πείσει ότι απαιτείται αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των 34, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην συνάντηση με την τρόικα που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος θα παρουσιάσουν στους κ.κ. Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2014, αλλά και αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την εισπρακτική απόδοση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει την συγκατάθεση της τρόικας στην μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αρχής γινομένης από τις 15 Οκτωβρίου 2014.
Προσερχόμενος στη συνάντηση,ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα είναι εμπρόθεσμη σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.
«Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα».
Ακόμη, η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει αναλυτικά την τρόικα για τα επίπεδα συμμετοχής των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις ρυθμίσεις «Νέας Αρχής» και «Πάγια Ρύθμιση». Η συμμετοχή των οφειλετών σε αυτές τις ρυθμίσεις είναι αναιμική κάτι που οφείλεται περισσότερο στον περιορισμένο αριθμό των δόσεων τους και λιγότερο στην απροθυμία των πολιτών να καταβάλουν έστω και ένα ελάχιστο ποσό φόρου. Στην βάση αυτή ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει την αύξηση των δόσεων έως και σε 100 (ανάλογα την περίπτωση).
Πάντως, άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους, δεν αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα θα εξετασθούν μόνο θέματα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αύριο οι συνομιλίες θα είναι εφ' όλης της ύλης και για τα πέντε υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης). Την Πέμπτη το πρωί θα γίνει ένα είδος ανασκόπησης με τους επικεφαλής της τρόικας με τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις. Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ.