Μητσοτάκης: Ώρα η επιχειρηματικότητα να δει ζητήματα για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας

Μητσοτάκης: Ώρα η επιχειρηματικότητα να δει ζητήματα για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας

Ομιλία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ

Κάλεσμα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας να δει πέρα από την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων, προς τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

«Είναι βέβαιο ότι στο τομέα αυτό είμαστε ακόμη πίσω και μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Όπως μας καταδιώκουν και συμφωνίες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν με μεγάλη άνεση σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Που στην ουσία όλοι ήθελαν να είναι αρεστοί σε όλους και το αποτέλεσμα το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Δεν θεωρώ ότι και οι κοινωνικοί εταίροι ήταν άμοιροι ευθυνών για την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι όλοι έχουμε ωριμάσει και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ωριμάσει, η "εργοδοσία" αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από στενή προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και χρειάζεται ένα ευρύτερο αποτύπωμα παρουσίας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΊΟΒΕ στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου.

«Το κράτος ως κυβέρνηση έχει διευκολύνει πολύ την ελληνική επιχειρηματικότητα αυτά τα δύο χρόνια μειώνοντας φόρους και εισφορές, βελτιώνοντας την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα που είναι πολύ σημαντική αν θέλει κανείς να κάνει μακροχρόνιες επενδύσεις. Νομίζω ότι στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου τώρα έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας, να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, προς το εισόδημα, προς γενικότερες παροχές, διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια» πρόσθεσε.