Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για την στέγαση των σεισμόπληκτων – Εκατοντάδες παραμένουν σε σκηνές

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου για την στέγαση των σεισμόπληκτων – Εκατοντάδες παραμένουν σε σκηνές

Μια ακόμη «ανοικτή πληγή» για τις σεισμόπληκτες περιοχές είναι η σχολική στέγη

Στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων που, μία ακριβώς εβδομάδα μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, εξακολουθούν να διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες στις σκηνές που έχουν στηθεί στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανόλης Φραγκάκης, ήδη μένουν σε ξενοδοχεία 200 άτομα, ενώ άλλοι 25 μένουν από χθες στο κλειστό γήπεδο του Αρκαλοχωρίου, όπου έχουν τοποθετηθεί από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου 74 κρεβάτια, τα οποία θα διατεθούν για εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα διαμορφώνεται άλλος χώρος, σε κέντρο χορού της περιοχής, όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι μη εμβολιασμένοι. Άλλα 40 είναι τελικώς, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, τα διαθέσιμα σπίτια από το πρόγραμμα «Εστία», αριθμός που δε μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί 76 αιτήματα από οικογένειες που θέλουν να στεγαστούν σε αυτά. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την απαιτούμενη υποδομή υποδοχής των πρώτων οικίσκων – άνω των 30 – που αναμένεται να τοποθετηθούν στο Αρκαλοχώρι και στη Βόνη, για τη στέγαση των άστεγων σεισμόπληκτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθουν τουλάχιστον 80 ακόμη οικίσκοι, αν και ο δήμος έχει ζητήσει 420.

Μια ακόμη «ανοικτή πληγή» για τις σεισμόπληκτες περιοχές είναι η σχολική στέγη. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, δώδεκα σχολικά συγκροτήματα του δήμου είναι ακατάλληλα. Για την κάλυψη των αναγκών το επόμενο διάστημα, αφού προχωρήσουν οι σχετικές υποδομές, θα τοποθετηθούν πάνω από 100 προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες, όπου απαιτείται. Ήδη έχει προχωρήσει η καταγραφή των μαθητών ανά τάξη, αριθμός που θα καθορίσει και το μέγεθος των απαιτούμενων σχολικών αιθουσών.