Τι αναφέρει η καθηγήτρια Βιοπαθολογίας στο ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα για την εξέλιξη της πανδημίας
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο έναντι της πανδημίας κορονοϊού και η συζήτηση για τον εορτασμό της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη είναι δευτερευούσης σημασίας, επισημαίνει μιλώντας στην ΕΡΤ3 η καθηγήτρια Βιοπαθολογίας στο ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς ο μεταλλαγμένος ιός Δέλτα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι πολύ πιο ισχυρός, μεταδίδεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, προτιμά τις μικρότερες ηλικίες και έχει αλλάξει με τέτοιο τρόπο, που διευκολύνει την είσοδο του στα κύτταρα του οργανισμού» τονίζει η κ. Γκιούλα .
«Κάποια από όσα λέγαμε οι επιστήμονες το προηγούμενο διάστημα, έχουν διαφοροποιηθεί σήμερα», σημειώνει. «Εάν χιλιάδες παιδιά γίνουν φορείς του ιού τότε θα υπάρξει 10πλασιασμός των νοσηλειών. Ήδη καταγράφονται πολλά κρούσματα σε παιδιά και αντίστοιχα νοσηλείες ανηλίκων».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 30-33% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι, με τις ηλικίες 12 έως 17 ετών να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ παιδιά ηλικίας έως 3 χρόνων αποτελούν πλέον το 2% των κρουσμάτων. Αντίστοιχα οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί στο 25% των αρχικών.