«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ»
Στον ισχυρό σεισμό που χτύπησε χθες, Δευτέρα (27/09) την Κρήτη, όπως και στα ρήγματα της Θήβας και της Νισύρου αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ειδικότερα για την Κρήτη, ο κ. Τσελέντης ανέφερε πως το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριου και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τον δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.
Όσον αφορά στον λόγο που προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών επισήμανε πως αφενός εκεί ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».
«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ» δήλωσε τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός». «Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες» είπε, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.
Στη συνέχεια, ο Άκης Τσελέντης καθησύχασε τους κατοίκους του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους.
Αναφερόμενος στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε ως «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.
Τι είπε για τη Θήβα και τη Νίσυρο
Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό». «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια ως «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», είπε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στη Νίσυρο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».
«Ο σεισμός στην Κρήτη δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» σημείωσε και κλείνοντας εξήγησε πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».