Νέα ανθρωπιστική αποστολή για την Ουκρανία ετοιμάζει η Μόσχα

Η Μόσχα προτίθεται να στείλει νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία εντός των προσεχών ημερών και έχει ενημερώσει σχετικά το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ημέρες μετά την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος μιας πρώτης ρωσικής αυτοκινητοπομπής.

Το πρώτο κομβόι με 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας είχε φθάσει στο Λουγκάνσκ χωρίς την άδεια του Κιέβου, γεγονός που συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

 

"Στείλαμε χθες επιστολή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεσή μας να στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

"Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται", δήλωσε ο Λαβρόφ, o οποίος υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να "συνεργαστεί στενά με τον Ερυθρό Σταυρό".

"Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει από την εβδομάδα αυτή", συνέχισε ο Λαβρόφ διευκρινίζοντας ότι "λεπτομερής κατάλογος" του φορτίου των φορτηγών που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταλεί στο Κίεβο μαζί με την επιστολή.

"Ελπίζουμε ότι οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν κατά τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής (με 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας) θα ληφθούν υπόψη και ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις".

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται μια ημέρα πριν την συνάντηση στο Μινσκ, όπου ο  Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πάντως, ανέφερε ότι η Μόσχα θέλει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως στην αυριανή συνάντηση στο Μινσκ θα εξεταστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν στην ανάγκη περαιτέρω βοήθειας στους αμάχους στην περιοχή αυτή.