Μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης-τρόικας στο Παρίσι

Σε πολλούς άξονες αναμένεται να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Δικαιοσύνης για το ελληνικό πρόγραμμα με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι στο διάστημα 2-4 Σεπτεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις αρχικά θα περιλαμβάνουν την επισκόπηση της ελληνικής προόδου σχετικά με το κλείσιμο εκκρεμοτήτων προηγουμένων μηνών. Ένας άλλος άξονας των διαπραγματεύσεων σχετίζεται με τον προγραμματισμό των επομένων μηνών και τα ζητήματα που άπτονται της κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2015 -2016 και ειδικά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2020.

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ το νομοθετικό έργο των προηγούμενων εβδομάδων με το οποίο καλύφθηκαν πολλές εκ των εκκρεμοτήτων που είχε εντοπίσει η τρόικα. Στην βάση αυτή θα παρασχεθεί διαβεβαίωση στους επικεφαλής των κλιμακίων πως πολλά από τα ζητήματα που δεν έχουν προχωρήσει θα δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα μαζί με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου (νέο ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ομαδικές απολύσεις, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, μείωση φορολογικών εκπτώσεων, κ.α..).

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει στην τρόικα αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50%, ενώ θα ενημερώσει και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την εμπροσθοβαρή αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Στόχος είναι να κλειδώσουν με την συμφωνία των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Πάντως, η διαπραγμάτευση για τη μείωση των φόρων δεν αναμένεται να είναι εύκολη καθώς η τρόικα θα ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να παρουσιάσει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα με τα οποία θα καλυφτεί το κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και άλλες έκτακτες υποχρεώσεις (επιστροφές παράνομων κρατικών ενισχύσεων και άλλες).