Τούντας: Αν δεν έχει ελεγχθεί η επιδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να εξεταστεί ο εμβολιασμός παιδιών άνω των

Τούντας: Αν δεν έχει ελεγχθεί η επιδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να εξεταστεί ο εμβολιασμός παιδιών άνω των

«Αποκλιμάκωση από Νοέμβριο - Από άνοιξη σε πλήρη έλεγχο η πανδημία»

«Εκτιμώ ότι θα αρχίσουν κάποιες χώρες να εμβολιάζουν παιδιά σε μικρότερες ηλικίες, οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα. Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου την πανδημία, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμβολιασμού και των παιδιών άνω των 5 ετών» τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Τα παιδιά μας τα εμβολιάζουμε εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικά για να μπορούν να γραφτούν στο σχολείο με μια σειρά από εμβόλια τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, μέσα ακριβώς στην ίδια αναγκαιότητα και λογική δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, είπε ο κ. Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αποκλιμάκωση από Νοέμβριο- Από άνοιξη σε πλήρη έλεγχο η πανδημία

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η επιδημία θα έχει μπει σε πλήρη σχεδόν έλεγχο την άνοιξη και θα έχουμε ένα πολύ πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου, που θα έχει σποραδικά κρούσματα, περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. «Μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μας κόστιζε 500-600 θανάτους τον χρόνο. Μέχρι να βρεθεί ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο ή μια θεραπεία που να προλαμβάνει την βαριά νόσηση, θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό κάποια από τα μέτρα που βάλαμε στην ζωή μας, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή, ίσως θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και στο μέλλον. Με βάση τα τωρινά δεδομένα πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Και με τους εμβολιασμούς, έστω και αν είμαστε σαν χώρα δυστυχώς πίσω, υπογράμμισε ο καθηγητής και έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα φθινόπωρο είπε, που θα επιβαρύνει την κατάσταση και τα σχολεία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, θα υπάρχει μια έξαρση της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Αλλά από εκεί και ύστερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη με μια καινούρια και επικίνδυνη μετάλλαξη, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας».

Ωστόσο, προειδοποιεί ο κ. Τούντας, ότι θα έχουμε δυστυχώς κρούσματα, νοσηλευόμενους και θανάτους. Θα είναι όμως μια κατάσταση που θα αποκλιμακώνεται, η οποία όμως θα είναι αργή, λόγω του χειμώνα που επιβαρύνει πάντα αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις και επειδή δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε εγκαίρως το ποσοστό ανοσίας άνω του 80%, το οποίο θα μας κατοχύρωνε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο τους επόμενους μήνες.