Τόσο για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όσο και για το μεταναστευτικό
Πολύ αποδοτική ήταν για την Ελλάδα η σύνοδος κορυφής της EUMED 9 που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς πέρα από τις αποφάσεις για την κλιματική κρίση στάλθηκαν και ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κείμενο της Συνόδου περιλαμβάνει δύο μηνύματα προς την Τουρκία. Πρώτον, αφορά τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες που πρέπει να αποφεύγει η Τουρκία. Το δεύτερο μήνυμα αφορά το μεταναστευτικό, όπου τονίζεται ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιείται, γιατί είναι απάνθρωπο και επικίνδυνο.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε για το ζήτημα των σχέσεων με τη γείτονα χώρα: «Θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή.
Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2017».
Από την μεριά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων: Θέματα πολιτικής και ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας. Έχουμ«ε θέση η οποία στηρίζει την Κύπρο, υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας στη Β. Αφρική»,
Στη διακήρυξη της EUMED 9 υπάρχει βεβαίως και ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Μάλιστα, για τα αμυντικά θέματα, με φόντο την AUKUS, υπάρχει μια γενική αναφορά που επισημαίνει την ανάγκη να κάνει ένα σημαντικό βήμα η ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας για τις σύγχρονες αμυντικές προκλήσεις.