Είναι το μέρος που μαγνητίζει τους επισκέπτες
Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Μια πόλη διαφορετική από τις άλλες της Ελλάδας. Η Ξάνθη των μουσείων.
Των αρχοντικών και των εκκλησιών. Μια άλλη γωνιά της χώρας γεμάτη χρώματα και αρώματα. Η Παλιά Πόλη είναι το στολίδι της Θράκης.
Η Παλιά Πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στο βόρειο τμήμα της πόλης. Χωρισμένη σε δύο μέρη με φυσικό «σύνορο» τον ποταμό Κόσυνθο.
Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια είναι οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης. Ιστορικά νεοκλασικά και μικροί κήποι σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Το μακρινό πλέον 1976, η Παλιά Πόλη ανακηρύχτηκε προστατευόμενος οικισμός. Αποτέλεσμα ήταν να διατηρήσει την παραδοσιακή μορφή της γλιτώνοντας τα σύγχρονα ρυμοτομικά σχέδια.
Η περίοδος 1830-1845 θεωρείται κομβικής σημασίας για την αρχιτεκτονική της πόλης της Ξάνθης. Είναι τα χρόνια της οικοδόμησης της σημερινής Παλιάς Πόλης. Προηγήθηκαν οι σεισμοί του 1829. Η δεύτερη φάση της ανοικοδόμησης υπολογίζεται ότι έγινε μετά το 1870.
Ενα από τα ωραιότερα κτίρια στον οικισμό της Παλιάς Πόλης είναι το Δημαρχείο. Οι επισκέπτες θα σταματήσουν στο «σπίτι του Χατζιδάκι». Στο ιταλικής αρχιτεκτονικής Στάλιο αρχοντικό αλλά και στη πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Βλασίου. Και αυτά είναι τρία από τα πολλά κτίρια που θα τραβήξουν το βλέμμα όσων περπατήσουν στα στενά της πόλης.
Το Λαογραφικό Μουσείο της φιλοξενεί έναν πραγματικά θησαυρό παράδοσης συνδεδεμένο με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Τα εκθέματα και η ατμόσφαιρα ανταμείβουν τον επισκέπτη. Το κτίριο αποτελεί από μόνο του την αποτελεί ιστορική απόδειξη για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας περιοχής που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Μια όμορφη βόλτα ολοκληρώνεται με καφέ ή φαγητό. Στα στενά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου ή να γευματίσεις. Η πόλη σφύζει από ζωή και αυτό δεν κρύβεται.