Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την θνησιμότητα στην Ευρώπη
Την πρώτη σημαντική πτώση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, ο αριθμός των κρουσμάτων διαμορφώθηκε στα 4 εκατ. παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε σε λιγότερους από 62.000 νέους θανάτους. Μόνο η αφρικανική περιφέρεια ανέφερε αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων θανάτων κατά 7%, ενώ η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε τη μεγαλύτερη μείωση που έφτασε το 20%.
Η αμερικανική ήπειρος και η Ανατολική Μεσόγειος ανέφεραν ελαφρώς μικρότερες μειώσεις, που κυμάνθηκαν στο 9% και στο 6% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική ήταν παρόμοιες με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως διαμορφώθηκε στα 224 εκατομμύρια και ο αριθμός θανάτων σε περίπου 4,6 εκατομμύρια.
Ειδικότερα στην Ευρώπη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μείωση κρουσμάτων της τάξης του 5%, ενώ η συχνότητα θανάτων παρέμεινε παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας με περισσότερους από 14.000 θανάτους. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Ρωσία. Ομοίως, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θανάτων αναφέρθηκε στην Ρωσία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το μισό (49%) των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων και το 59% των νέων εβδομαδιαίων θανάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη.
Τα νέα στοιχεία της Eurostat
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν περίπου 4% περισσότεροι θάνατοι από ό, τι την ίδια περίοδο όλων των ετών πριν από την πανδημία του κορονοϊού.
Ειδικότερα τον Ιούλιο του 2021, η υπερβολική θνησιμότητα στην ΕΕ μειώθηκε περαιτέρω στο 4,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2020 (+2,8%). Ωστόσο, η υπερβολική θνησιμότητα συνεχίζει να ποικίλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ: από περίπου -3% στο Βέλγιο και τη Σουηδία έως +25% στην Ελλάδα και +26% στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021. Η υπερβολική θνησιμότητα μειώνεται από τον Μάιο του 2021, μετά την κορύφωση τον Απρίλιο του 2021 ( +20%) και μετά από +40% τον Νοέμβριο του 2020 (σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ίδιων μηνών 2016 – 2019).
Το 2020, η ΕΕ γνώρισε δύο κύκλους υπερβολικής θνησιμότητας: τον πρώτο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 (με αιχμή +25% τον Απρίλιο), έπειτα έναν μεγαλύτερο μεταξύ Αυγούστου 2020 και τέλους του έτους (με κορυφή + 40% τον Νοέμβριο).
Η αξιολόγηση δεν δείχνει πόσοι άνθρωποι πραγματικά πέθαναν ως αποτέλεσμα μόλυνσης από κορονοϊό, ενώ τα δεδομένα δεν διαφοροποιούν τις αιτίες θανάτου όπως και την αναλογία φύλου και ηλικίας.