Τζανάκης: 5 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν εμβολιασμένοι – Το «παράδοξο» του Ηρακλείου

Τζανάκης: 5 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν εμβολιασμένοι – Το «παράδοξο» του Ηρακλείου

«Το Ηράκλειο έχει αυτή τη στιγμή μίνι lockdown, ενώ στους γύρω νομούς έχουν αρθεί τα μέτρα»

Στο άνοιγμα των σχολείων και στην επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι πως «θα έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο με περίπου 2000-2500 κρούσματα προς το τέλος του».

Επίσης, προς το τέλος του μηνός αναμένεται καθοδική πορεία στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων, αλλά μετά θα φανεί το αποτύπωμα της κινητικότητας λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Από αυτό εξαρτάται η πορεία, εξήγησε ο καθηγητής.

«Γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα» για να μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη για τον Οκτώβριο, ανέφερε.

Το «παράδοξο» του Ηρακλείου

«Παράδοξο» χαρακτήρισε το γεγονός της λήψης περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη μορφή μίνι lockdown, ο κ. Τζανάκης εξηγώντας πως πρόκειται για την καλύτερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης από πλευράς επιδημιολογικού φορτίου, με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, μάλιστα, και από το μέσο όρο όλης της Ελλάδας.

Όπως είπε το Ηράκλειο έχει αυτή τη στιγμή μίνι lockdown, ενώ στους γύρω νομούς έχουν αρθεί τα μέτρα.

«Το παράδοξο είναι ότι αυτό το μέτρο πάρθηκε, χωρίς καμία λογική, επειδή οι ΜΕΘ του Ηρακλείου είναι πιεσμένες. Όμως, οι ΜΕΘ του Ηρακλείου δέχονται ασθενείς από τους υπόλοιπους νομούς. Δε μπορείς να κλείσεις το νομό που δέχεται στις ΜΕΘ του ασθενείς από άλλους νομούς», τόνισε.

Ωστόσο, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «τα μίνι lockdown είναι μια καλή λύση, καθώς έχουν πολύ μικρή επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και είναι πιο στοχευμένα. Πρέπει να τα εφαρμόζουμε σε κάποιες περιοχές».

Σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τζανάκης είπε πως εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι επαρκούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τόνισε, δε, ότι οι γονείς πρέπει να φερθούν υπεύθυνα και να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους.

Νοσοκομεία και εμβόλιο

Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 300-350 μη εμβολιασμένους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία και 25-30 εμβολιασμένους, κάτι που δείχνει την επίδραση τους εμβολιασμού, είπε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι αν είχαμε εμβολιαστεί πλήρως θα είχαμε περίπου 50 διασωληνωμένους μόνο.

«Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση. Όσο περνάει ο καιρός πέφτει η αποτελεσματικότητά του ως προς τη μόλυνση, όμως δεν εξουδετερώνεται πλήρως», διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 5 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν από ό,τι οι ανεμβολίαστοι.

Πλαστά πιστοποιητικά

Τέλος, σχετικά με τις υποθέσεις των πλαστών πιστοποιητικών και τεστ και όσους ανεμβολίαστους προσπαθούν να βρουν μέσω γιατρών, πολλές φορές δωροδοκώντας ή ακόμα και απειλώντας τους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι πρόκειται για μειοψηφία.

«Όσοι ψάχνουν πλαστά πιστοποιητικά ή εξαπολύουν απειλές προς τους γιατρούς είναι μια μικρή μειοψηφία, επαγγέλλονται ή αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί, αλλά είναι μια θλιβερή μειοψηφία απάνθρωπη και αντικοινωνική».