Αμφίπολη: Απομακρύνονται οι Σφίγγες φρουροί

Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να κρατήσουν ασφαλή την ανασκαφή της Αμφίπολης και καταφεύγουν στη σύγχρονη τεχνολογία για να συγκρατήσουν τον τοίχο που κλείνει την είσοδο του τάφου και τον προστατεύει.

Ο τοίχος είναι κατασκευασμένος από τοπικό πωρόλιθο, πέτρωμα που μόλις βραχεί γίνεται εύθρυπτο σαν παξιμάδι, σύμφωνα με τις σχετικές περιγραφές των χημικών μηχανικών στην εφημερίδα Έθνος.

Τα δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια δεν πέρασαν χωρίς να τον επηρεάσουν. Έτσι, τώρα που βγήκε στο φως, έδειξε προβλήματα αστάθειας και πρέπει τάχιστα να διαλυθεί.

Είτε επειδή στον τύμβο υπήρχαν νερά, είτε επειδή το βάρος των λίθων στις ανώτερες σειρές δόμων πιέζει τις κατώτερες στρώσεις, ή και για τους δύο λόγους, κάποιες πέτρες από τις κάτω σειρές έχουν συνθλιβεί. Τώρα που ο τοίχος έχει ελευθερωθεί από τους τόνους χωμάτων που τον κρατούσαν στη θέση του, το πρόβλημα εμφανίστηκε σε όλο του το μέγεθος. Τα προβλήματα στατικής δημιουργούν και προβλήματα ασφάλειας του συγκεκριμένου τμήματος αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.

Για τον λόγο αυτό, οι ανασκαφείς σκέφτονται να τοποθετήσουν μικρά ανυψωτικά μηχανήματα ώστε η διάλυση του τοίχου να γίνει χωρίς κινδύνους. Το βάρος κάθε πέτρας είναι μεγάλο, άρα θα ήταν δύσκολη και επικίνδυνη η μεταφορά τους με τα χέρια. Μάλιστα, επειδή υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν, λόγω της φύσης του υλικού που το καθιστά εύθραυστο, η κάθε πέτρα θα περιβάλλεται με τέτοιο τρόπο ώστε όλο το υλικό να φτάνει στον προορισμό του και έτσι να είναι δυνατή μελλοντική συγκόλλησή του.

Διατρανώνεται, πάντως, σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται δηλαδή να υπάρξουν... εκπτώσεις στην επιστημονική αντιμετώπιση. Αλλωστε, η χρήση τέτοιων γερανοφόρων οχημάτων αποτελεί κοινή πρακτική για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με πρώτη την περίπτωση της Ακρόπολης.

Με γερανό θα πρέπει άλλωστε να απομακρυνθούν και τα σώματα των δύο σφιγγών-λεόντων τα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά την αρχαιότητα στο υπέρθυρο του τάφου. Το κάθε μαρμάρινο άγαλμα υπολογίζεται ότι ζυγίζει περίπου 1,5 τόνο. Τα αγάλματα-φρουροί του τάφου θα μεταφέρονταν έστω και αν δεν είχε χρειαστεί ο γερανός για τον προστατευτικό τοίχο.

Η ανασκαφή σταμάτησε για το τριήμερο της Παναγίας και τα μηχανήματα μπήκαν και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς από τη Δευτέρα.

Η τοποθέτηση καραβόπανου για σκίαση των εργαζομένων κάτω από τον καυτό ήλιο πυροδότησε φήμες. Ακόμη, μπήκαν στέγαστρα για να αποφεύγεται η κρυφή φωτογράφηση απ' έξω. Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ο τύμβος Καστά είναι απροσπέλαστος λόγω φύλαξης από την αστυνομία, άρα δεν υπάρχει σημείο από το οποίο να μπορεί να γίνουν λήψεις.

Την Πέμπτη επιβεβαίωσαν ότι πίσω από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της. Οι τελευταίες διατηρούν τα υπέροχα αρχαία χρώματα και επιχρίσματά τους και δεν δείχνουν να έχουν κάποιο πρόβλημα. Αν ο τάφος έχει συληθεί κατά την αρχαιότητα, οι τυμβωρύχοι δεν μπήκαν πάντως από εκεί.

Διαβάστε ακόμη: Διαψεύδει το υπουργείο πολιτισμού ότι θα μεταφερθούν οι σφίγγες