Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση
Στο «τραπέζι» της Επιτροπής Ειδικών τέθηκε το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, για τα οποία, άλλωστε, παρενέβη εισαγγελέας.
Στόχος των ειδικών ήταν να τεθεί μια «δικλείδα ασφαλείας», ώστε να μην εξασφαλίσουν πιστοποιητικό νόσησης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θα επιχειρήσουν τυχόν να «ξεγελάσουν» το σύστημα για να αποφύγουν την αναστολή.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε πως εάν βγουν θετικοί στον κορονοϊό όσοι είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και δεν έχουν εμβολιαστεί (υγειονομικοί σε αναστολή) θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα εντός 24ων ωρών με νέο τεστ σε δεύτερη δομή υγείας.
«Όποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει το σύστημα, αργά η γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανοησία του»
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη (07/09), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά σε δημόσιες δομές και πρότεινε να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας μέσω της επιβεβαίωσης της διάγνωσης με PCR τεστ από δεύτερη δημόσια δομή.
«Όποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει το σύστημα, αργά η γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανοησία του, γιατί η πιθανότητα να συναντήσουμε τον ιό όλοι μας, είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, είναι περίπου βεβαιότητα εφεξής. Αν θέλει να τον συναντήσει χωρίς άμυνα, θα υποστεί τις επιπτώσεις της βλακείας του, γιατί περί βλακείας πρόκειται», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Εισαγγελέας για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο «Γεννηματάς»
Ποινικές ευθύνες για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, αναζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης, με προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης ζήτησε από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης να διενεργήσει έρευνα για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της χρήσης πλαστού εγγράφου και ό,τι άλλο προκύψει από την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.
Στο «κάδρο» της προκαταρκτικής εξέτασης βρίσκονται τέσσερις εργαζόμενοι του νοσοκομείου, τρεις του νοσηλευτικού προσωπικού και μία του διοικητικού, που φέρονται να προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας. Ήδη για την υπόθεση διεξάγεται ΕΔΕ όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στο «μικροσκόπιο» 10 εμβολιαστικά κέντρα με ενδείξεις για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών
Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, το πρωί της Τετάρτης (08/09).
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ1, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».
Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.
Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».