«Η μουσική τρέφει την ψυχή σου. Δεν θέλω να ζήσω άλλο εδώ χωρίς αυτή»
Τα παράθυρα έχουν κλείσει σε όλη την οδό «Kharabat», την ιστορική γειτονιά της αφγανικής μουσικής ζωής, από τότε που οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου.
Οι μουσικοί έχουν πάρει τα όργανά τους στο σπίτι ή τα έχουν κρύψει σε καταστήματα, περιμένοντας να δουν αν οι Ταλιμπάν θα απαγορεύσουν ξανά τη μουσική όπως πριν από 25 χρόνια.
Σήμερα χωρίς δουλειά και χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση, συγκεντρώνονται στη μουσική γειτονιά συνομιλούν και παίζουν μετατρέποντάς την σ΄ένα άτυπο ωδείο. Συζητούν για αυτά που μοιράστηκε ο διάσημος τραγουδιστής Aryan Khan, όταν βρήκε κατεστραμμένο το πιάνο και τα τύμπανα του στην Καμπούλ, ή για τη δολοφονία του λαϊκού μουσικού Fawad Andarabi στο εξοχικό του σπίτι. Και αναρωτιούνται αν θα είναι οι επόμενοι λέει το δημοσίευμα του Guardian.
«Έχουμε δει φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα; Αν όχι σήμερα, αύριο; », δήλωσε ο Ζαμπίρ, ο οποίος παίζει ρουμπάμπ, ένα αφγανικό έγχορδο όργανο το οποίο ανήκει στην οικογένεια του λαούτου. Πέρασε τρεις ημέρες στις πύλες του αεροδρομίου προσπαθώντας απεγνωσμένα να φύγει για οπουδήποτε. Και συνεχίζει: «Η μουσική τρέφει την ψυχή σου. Δεν θέλω να ζήσω άλλο εδώ χωρίς αυτή».
Πριν από 25 χρόνια, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, πολλοί μουσικοί μετανάστευσαν για να αποφύγουν την εξορία. Και επέστρεψαν μετά την πτώση το 2001.
Απέναντι από την οδό Kharabat, βρίσκεται το Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής του Αφγανιστάν (ANIM) ο οποίος ίσως είναι ο επόμενος στόχος για τους Ταλιμπάν οι οποίοι όχι μόνο κατέστρεψαν το 1996 μουσικά όργανα, όχι μόνο απαγόρευσαν να παίζεται μουσική, αλλά θέλησαν να καταστρέψουν και τη δυνατότητα αναπαραγωγής. «Ανησυχώ για την ασφάλεια των νέων μου μουσικών και καθηγητών, ανησυχώ για τη μουσική εκπαίδευση και τη μουσική στο Αφγανιστάν, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ανακούφιση που δεν έχει γίνει κάτι εναντίον του σχολείου και της κοινότητάς του μέχρι τώρα», λέει ο εθνομουσικολόγος και διευθυντής του ινστιτούτου, Αχμάντ Νάσερ στο Observer. «Ελπίζω να μην πάμε πίσω 25 χρόνια».
Είναι σε επικοινωνία με τον αξιωματούχο των Ταλιμπάν που είναι υπεύθυνος της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
«Με διαβεβαίωσαν ότι οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις και οι πόροι του ANIM προστατεύονται και θα παραμείνουν υπό προστασία μέχρι να ληφθεί απόφαση για το μέλλον της μουσικής στο Αφγανιστάν», είπε ο διευθυντής του ινστιτούτου. «Περιμένουμε να ακούσουμε την απόφαση».
Έχουν αναφερθεί απαγορεύσεις μουσικής στη νότια Ζαμπούλ και την επαρχία Κανταχάρ, στην καρδιά των Ταλιμπάν, αλλά αυτές μπορεί να είναι απόφαση των τοπικών διοικητών. Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε στους «New York Times», ότι η μουσική στο κοινό απαγορεύεται από το Ισλάμ, αλλά πρότεινε να μην υπάρξουν ξανά οι αυστηρές απαγορεύσεις του παρελθόντος. «Ελπίζουμε να τους πείσουμε αντί να τους πιέσουμε», είπε.