«Αντί για δυο μονάδες αίματος ανά 15 ημέρες, παίρνουν μία, δηλαδή υπομεταγγίζονται με συνέπεια να έχουν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη»
Με τη μόνιμη αγωνία για το αν θα υπάρχει επάρκεια αίματος για τις μεταγγίσεις στις οποίες υποβάλλονται κάθε 15 ημέρες ζουν 350 θαλασσαιμικοί στη Θεσσαλονίκη.
Οι 100 από αυτούς κάνουν τις μεταγγίσεις τους στο ΑΧΕΠΑ, οι 200 στο «Ιπποκράτειο» και οι 50 στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και οι ανάγκες των ασθενών αυτών ανέρχονται σε περίπου 1.200 μονάδες αίματος τον μήνα. Οι ελλείψεις αίματος είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που εντείνεται κατά τις περιόδους των εορτών και τους θερινούς μήνες, ενώ ένα «χτύπημα» στην προσέλευση για αιμοδοσία κατάφερε η πανδημία Covid-19 καθιστώντας ανενεργούς τους αιμοδότες που νόσησαν για ένα χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να αιμοδοτήσουν.
«Σήμερα δεν είμαστε στην τραγική κατάσταση που ήμασταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες, ιδίως σε δυσεύρετες ομάδες αίματος, όπως η 0 Rh-, καθώς και σε ασθενείς με αντιερυθροκυτταρικά αντισώματα, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των θαλασσαιμικών και αυτό έχει ως συνέπεια να παίρνουν οι ασθενείς μικρότερες ποσότητες αίματος από ό,τι θα έπρεπε να πάρουν σε κάθε μετάγγιση. Αντί για δυο μονάδες αίματος ανά 15 ημέρες, παίρνουν μία μονάδα, δηλαδή υπομεταγγίζονται με συνέπεια να έχουν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη. Ωστόσο σήμερα οι περισσότεροι θαλασσαιμικοί παίρνουν τις δύο μονάδες που χρειάζονται κάθε 15 ημέρες» σημείωσε ο κ Δήμος.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι Αιμοδοσίες των νοσοκομείων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες κάνοντας συνεχώς εξορμήσεις και στηρίζοντας εκστρατείες αιμοδοσίας για να εξασφαλίσουν στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς το αίμα που χρειάζονται. «Υπάρχει ένας συνδυασμός θεμάτων που οδηγούν στις ελλείψεις οι οποίες αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα ιδίως τις περιόδους των εορτών και το καλοκαίρι. Σίγουρα στις ελλείψεις έπαιξε μεγάλο λόγο και η πανδημία του κορονοϊού που έχει καταστήσει ανενεργούς τους αιμοδότες που νόσησαν καθώς δεν θα μπορούν να δώσουν αίμα για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη νόσηση. Έτσι σήμερα στις εκστρατείες αιμοδοσίας βλέπουμε ότι συλλέγονται μικρότεροι αριθμοί μονάδων αίματος από ό,τι παλαιότερα. Πχ εκεί που παλιά συλλέγονταν 40-60 μονάδες τώρα συλλέγονται μόνο 25» πρόσθεσε ο κ. Δήμος.