Πότε ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους
Θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, ετοιμάζουν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία με αυτό.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τζένερ της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου για την έρευνα του Καρκίνου Λούντβιχ έχουν σχεδιάσει ένα εμβόλιο δύο δόσεων, με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως υποστηρίζουν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal for ImmunoTherapy of Cancer Friday.
Επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες προγραμματίζεται ότι θα αρχίσουν φέτος, καθώς οι αντίστοιχες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν μείωση των όγκων και βελτίωσαν την πιθανότητα επιβίωσης. Σε πρώτη φάση, θα συμμετάσχουν 80 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι έρευνες για τα εμβόλια έχουν προχωρήσει πολύ, ενώ ήδη έχουν αξιοποιηθεί οι τεχνολογίες του mRNA, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την αντιμετώπιση κι άλλων ασθενειών όπως ο καρκίνος.
Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, οι επιστήμονες ερευνούν και άλλες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο, χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν τους όγκους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το εμβόλιο της Οξφόρδης προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις δύο αυτές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας τον φορέα από το εμβόλιο του κορονοϊού για μία από τις δόσεις για τη μεταφορά γενετικού κώδικα που αναγκάζει το σώμα να στοχεύσει δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.
Η τεχνολογία του εμβολίου έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ισχυρές αποκρίσεις Τ κυττάρων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των όγκων.