Νικητής από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Πολύ σκληρός για να... τρωθεί από τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν την Τουρκία, την κυβέρνηση του, το πολιτικό του ανάστημα αλλά και την προσωπική του ζωή αποδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ισχυρός άνδρας που κυβερνά τη χώρα από το 2003 και έχει συνδέσει το όνομα του με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, σκανδάλων αλλά και μιας σκληρής στροφής προς αυταρχικές πολιτικές επιλογές, αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της Τουρκίας κατά τις σημερινές εκλογές. Είναι οι πρώτες εκλογές που ο πρόεδρος εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι ο λαός της Τουρκίας "έδειξε τη βούλησή του" στις προεδρικές εκλογές.

"Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, πάντως οι κερκίδες πήραν την απόφασή τους. Ο λαός έδειξε ποια είναι η βούλησή του", είπε ο Ερντογάν σε πλήθη υποστηρικτών του σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο νυν πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 52,1% των ψήφων με το 97,9% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Την ίδια πληροφορία επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος του AK, ο Μουστάφα Σεντόπ.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από αύριο από την εκλογική επιτροπή της Τουρκίας.

Η εκλογή του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.