Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Έτσι γίνεται και με την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες: Μπορεί οι χώρες αυτές (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) να βγαίνουν χαμένες από το εμπάργκο, όμως κάποιες άλλες θα βγουν κερδισμένες. Είναι οι χώρες που θα κληθούν να “αντικαταστήσουν” εκείνες που επηρεάζονται από το εμπάργκο.
Ποιοι βγαίνουν λοιπόν κερδισμένοι από αυτήν την ιστορία; Η εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας για την ασφάλεια ζωικών και φυτικών προϊόντων, Γιούλια Τροφίμοβα, μας δίνει μία ιδέα: “Σήμερα έχουμε μία συνάντηση με την Τουρκία, που εξέφρασε προθυμία να αυξήσει την παροχή λαχανικών και φρούτων”, ανέφερε, και πρόσθεσε: “Η Λατινική Αμερική -η Βραζιλία, το Περού- είναι έτοιμη να παράσχει σημαντικές ποσότητες κρέατος. Η Βραζιλία και η Χιλή θέλουν να εξάγουν περισσότερο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το Εκουαδόρ θέλει να παράσχει οστρακοειδή, και το Περού και η Χιλή ψάρια”.
Είναι φανερό λοιπόν ότι, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία σήμερα αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα καταναλωτή λαχανικών και φρούτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά μάλλον δε θα λείψουν από τη χώρα, αφού υπάρχουν πρόθυμοι αντικαταστάτες.
“Τώρα η ανερχόμενη μεσαία τάξη της Μόσχας και άλλων πόλεων μπορεί να αλλάξει σε βραζιλιάνικο μοσχαρίσιο κρέας, αντί για αμερικάνικο, και να προμηθεύεται τα ψάρια της από την Τουρκία και τη Χιλή, αντί για την Ελλάδα και τη Νορβηγία”, επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Στη γειτονική Τουρκία, αξιωματούχοι προβλέπουν σχεδόν διπλασιασμό των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία, των οποίων η αξία σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι από το εμπάργκο μπορούν να επωφεληθούν και τουρκικές εταιρείες πουλερικών. “Η Ρωσία αγόραζε επεξεργασμένο λευκό κρέας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει πολλά αιτήματα και προτάσεις από τη Ρωσία”, δηλώνει στο Reuters ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Beypilic, Σαίτ Κότσα.
Και ασφαλώς, η Τουρκία αναμένεται να επωφεληθεί και από τις αυξημένες εξαγωγές ψαριών, καθώς η Ελλάδα δε θα μπορεί πλέον να εξάγει τα ψάρια της στη Ρωσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, τα ψάρια είναι το μόνο προϊόν για το οποίο υπάρχει ανησυχία στη χώρα ότι δε θα μπορέσει να καλυφθεί η ζήτηση από “αντικαταστάτες” - κι αυτό γιατί το εμπάργκο πλήττει και τη Νορβηγία (παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση), το μεγαλύτερο προμηθευτή ψαριών της Ρωσίας. Η Τουρκία, το Περού και η Χιλή φαίνεται πως δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν πίσω τους οι (απαγορευμένες πλέον) εισαγωγές ψαριών από τη Νορβηγία.