Ανησυχεί ο Ντράγκι για την κρίση στην Ουκρανία

Ως ενδεχόμενο κίνδυνο για την “αδύναμη και άνιση” οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναγνώρισε την κρίση στην Ουκρανία ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν σταθερά σε ιστορικό χαμηλό τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

“Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι σε σχέση με μερικούς μήνες νωρίτερα. Και κάποιοι εξ αυτών, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην Ευρωζώνη, απ' ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου”, εκτίμησε ο Ντράγκι, τονίζοντας πάντως πως είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες μίας κρίσης που βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της.

Ο Ντράγκι ανέφερε ανοιχτά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να καταφύγει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν περαιτέρω, αν και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν αρκετοί στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την αναγκαιότητα της προσφυγής σε μη συμβατικές μεθόδους, οι οποίες θυμίζουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η αμερικανική Fed.

Ο διοικητής της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως η έλλειψη μεταρρυθμίσεων αποθαρρύνει κάθε προσπάθεια για επενδύσεις, ενώ οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί με έμφαση στην ανάπτυξη, και όχι στην αύξηση της φορολογίας.