“Είχε διαφημιστεί σαν μία ευκαιρία να μεταμορφωθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, όμως 10 χρόνια αφού η χώρα φιλοξένησε τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, για λίγα μπορεί να γιορτάζει κανείς στο λίκνο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων”.
Με αυτήν τη χαρακτηριστική εισαγωγή ξεκινά δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για τα δέκα χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, στο οποίο περιγράφεται η εγκατάλειψη πολλών ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο να βυθιστεί αρκετά χρόνια αργότερα η χώρα μας στην οικονομική κρίση. Το άρθρο συνοδεύεται και από μία σειρά φωτογραφιών του Γιάννη Μπεχράκη από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ορισμένες από τις οποίες αναδημοσιεύουμε.
“Στο παλιό ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας στην περιοχή του Μαραθώνα, που έδωσε το όνομά της στο δρόμο αντοχής, αδέσποτα σκυλιά παίζουν ανάμεσα σε χόρτα, καθώς δεκάδες νεαροί προπονούνται στο νερό”, αναφέρει το δημοσίευμα.
“Στην άλλη άκρη της πόλης, οι πρώην εγκαταστάσεις κανόε καγιάκ έχουν μείνει χωρίς νερό, και ολόκληρες σειρές καθισμάτων στις εξέδρες έχουν αποκοπεί”, προστίθεται.
Όπως επισημαίνεται, “για τους Έλληνες, που έλαμπαν από περηφάνια εκείνη την εποχή, οι Ολυμπιακοί είναι τώρα πηγή θυμού, καθώς η χώρα παλεύει με μία εξαετή ύφεση, ανεργία-ρεκόρ, αστέγους και ανεργία”. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ολυμπιακοί κόστισαν στη χώρα μας 11 δισ. δολάρια (8,22 δισ. ευρώ), ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ωστόσο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνείται πως το κόστος της Ολυμπιάδας συνεισέφερε στο να οδηγηθεί η Ελλάδα στην οικονομική κρίση από την οποία πλήττεται μέχρι και σήμερα. “Κόστισαν 8,5 δισ. ευρώ. Φταίνε τα 8 δισ. όταν η Ελλάδα χρωστούσε 360 δισεκατομμύρια;”, διερωτάται ο πρόεδρος της επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. “Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά, τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά, αλλά δυστυχώς αυτό δεν καταφέραμε να το επικοινωνήσουμε”, προσθέτει. “Το πρόσωπο της πόλης άλλαξε”.