Αισιοδοξία Μίχαλου για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία. Τόνισε ότι είναι σε συνεργασία και επαφή με τα επιμελητήρια στη Ρωσία.

Θετικά μηνύματα από τη ρωσική πλευρά μετέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, όσον αφορά το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων που επέβαλε η Μόσχα στην Δύση.

«Θα εξαιρεθούν τα ελληνικά προϊόντα, αν όχι στο σύνολο τους, αυτά που είναι μείζονος σημασίας», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στον Real FM, τονίζοντας πως λαμβάνει θετικά μηνύματα από τις επαφές του με τα επιμελητήρια της Ρωσίας και από τις προφορικές διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.