Συνήθως όταν γίνεται λόγος περί αυτοβοήθειας με σκοπό την αποφόρτιση από την ψυχολογική πίεση, οι περισσότεροι αναφέρονται σε προτάσεις-τρόπους για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.
Σύμφωνα όμως με τον διάσημο συγγραφέα Richard Carlson το μυστικό-κλειδί για την ουσιαστική αυτοβοήθεια είναι άλλο. Η υπερβολική προσπάθεια για την εύρεση λύσεων, κατά τον Carlson αποτελεί επικίνδυνη παγίδα και αυτό γιατί αυτόματα προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο όποιο πρόβλημα, μετατρέποντας την ίδια τη ζωή, σε μία μόνιμη κατάσταση επείγουσας ανάγκης!
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, την κρίσιμη ώρα αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι μια λύση στο πρόβλημα, αλλά μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου, «Πόση σημασία θα έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε ένα χρόνο από τώρα;» Τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να γνωρίζεις πόση σημασία τους αναλογεί...
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο, η αλήθεια είναι ότι η ζωή μας δεν πρέπει να μοιάζει με μια κατάσταση συνεχούς αγωνίας και προσπάθειας για την έυρεση λύσεων. Δεν πρέπει να ζούμε σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτης ανάγκης. Το πρώτο βήμα προκειμένου να αποκτήσεις ψυχική ηρεμία, είναι να αποδεκτείς ότι συχνά κυριεύεσαι από πανικό, ψάχνοντας λύση στο πρόβλημα.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ
- 1. Eξάσκησε την υπομονή σου.
Μπορείς ακόμα και να χρονομέτρησεις τον εαυτό σου, ξεκινώντας αρχικά με 5 λεπτά. Προσπάθησε να μη χάνεις την ψυχραιμία σου, όταν προκύπτει κάτι. Σύντομα θα δεις στον εαυτό σου τεράστια πρόοδο σε σχέση με τον τρόπο αξιολόγησης-αντιμετώπισης των προβλημάτων.
- 2. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου τη σκέψη ότι δεν ζούμε αιώνια.
Όσο τρομακτική και αν φαντάζει η σκέψη ότι όλα κάποτε τελειώνουν, στην ουσία αποτελεί το πιο αποδοτικό ψυχολογικό τρικ για να αλλάξεις τρόπο σκέψης και στάση ζωής. Κοιτώντας πίσω στα χρόνια που πέρασαν, εύκολα συνειδητοποιείς ότι δεν αξίζει να χαλάς ούτε λεπτό από τη ζωή σου, με άγχη και στρες για πράγματα ελαχίστης σημασίας.
- 3. Καλό είναι να αφήνεις και τους άλλους να έχουν κάποιες φορές δίκιο.
Αντιστάσου στην ανάγκη σου να διορθώνεις τους άλλους. Ο εγωισμός σου δεν χρειάζεται τόση προστασία. Η στάση αυτή θα σε γλυτώσει από τον χαμένο χρόνο και ενέργεια που συνεπάγονται οι συγκρούσεις και οι προστριβές.
4. Να θυμάσαι πάντα ότι η πραγματική ευτυχία δεν έρχεται όταν λύνουμε όλα μας τα προβλήματα αλλά όταν αλλάζουμε τη σχέση μας μαζί τους!
Πηγή: Aγγλικό περιοδικό ψυχολογίας “Psychologies” τεύχος Ιουνίου 2012