Το πανέμορφο μυστικό της Κρήτης για τους λάτρεις της εξερεύνησης

Το πανέμορφο μυστικό της Κρήτης για τους λάτρεις της εξερεύνησης

Είναι άκρως επιβλητικό και προκαλεί δέος

Η Κρήτη διαθέτει γωνιές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα με μοναδικό τρόπο στην Ελλάδα.

Εκτός από τις ατελείωτες παραλίες, θα βρεις επίσης γραφικά ορεινά χωριά, τοποθεσίες με καταρράκτες και φαράγγια. Ένα τέτοιο φαράγγι είναι το Χα το οποίο είναι ιδανικό για τους λάτρεις της εξερεύνησης. Και μπορεί το Φαράγγι της Σαμαριάς να είναι το πιο φημισμένο της Κρήτης και ένα από τα πιο γνωστά της Ελλάδας, ωστόσο το Φαράγγι του Χα έχει τη δική του ομορφιά και θα το αγαπήσεις αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας και του εναλλακτικού τουρισμού.

Το Φαράγγι του Χα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου. Η είσοδος του άκρως επιβλητικού φαραγγιού βρίσκεται κάτω από το Βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας και σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων. Δίπλα από την είσοδο περνάει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 το οποίο στην πραγματικότητα ενώνει το μινωικό οικισμό της Βασιλικής με τη Θρυπτή. Γιατί ονομάζεται όμως Χα και από πού προέρχεται αυτή η ιδιαίτερη ονομασία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του. Η μία που υπερισχύει αναφέρει ότι προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα χάσκω το οποίο σημαίνει δημιουργώ χάσμα, άνοιγμα.

Το φαράγγι είναι άκρως επιβλητικό και προκαλεί δέος ενώ είναι ιδανικό για τους λάτρεις της περιπέτειας.

Το Φαράγγι του Χα έχει 33 καταβάσεις, με τη μεγαλύτερη να έχει ύψος 35 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέσα στο φαράγγι του Χα υπάρχουν πολλές λίμνες και αρκετές φυσικές τσουλήθρες. Ένα ονειρικό σκηνικό που δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς εύκολα, βέβαια.

Το πλάτος του σε πολλά σημεία είναι μόνο τριάντα εκατοστά και σε άλλα δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα.

Αν βρεθείς στην περιοχή τότε μια επίσκεψη μέχρι το σημείο που σου επιτρέπουν οι δυνάμεις και η εμπειρία σου θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, όπως αναφέρει το exploringgreece.