Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια για λίγη ώρα την ημέρα αναπτύσσονται καλύτερα και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε διάφορες καταστάσεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο τα παιδιά που περνούν όμως πάνω από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά σε μία κονσόλα παιχνιδιών αναφέρουν μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους συνολικά.

Την μελέτη πραγματοποίησε ο πειραματικός ψυχολόγος δρ Άντριου Πρζυμπίλσκι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ανέλυσε τα στοιχεία από μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 5.000 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 10 έως 15 ετών. Το σχεδόν 75% από αυτούς έπαιζε καθημερινά βιντεοπαιχνίδια σε κονσόλες ή/και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα παιδιά κλήθηκαν να ποσοτικοποιήσουν πόσο χρόνο δαπανούν στα βιντεοπαιχνίδια σε μια τυπική σχολική ημέρα - χρησιμοποιώντας τις κονσόλες ή τους υπολογιστές. Στην συνέχεια οι απαντήσεις συνδυάστηκαν για να αξιολογήσουν τα επίπεδα της ψυχολογικής και κοινωνικής προσαρμογής.

Από τα αποτελέσμτα της έρευνας φάνηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια λιγότερο από μία ώρα κάθε μέρα ήταν πιο ικανοποιημένα με τη ζωή τους και παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Η ομάδα αυτή είχε επίσης λιγότερα προβλήματα με τα συναισθηματικά ζητήματα και χαμηλότερα επίπεδα υπερκινητικότητας. Αντιθέτως, τα περισσότερα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπιζαν τα παιδιά που έπαιζαν με τις ώρες video games.

"Το να ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να δώσει στα παιδιά μια κοινή γλώσσα», δήλωσε ο δρ Άντριου Πρζυμπίλσκι.