Προειδοποιεί ο Τζανάκης για τον κορονοϊό: Θα γίνει Μπέργκαμο η Κρήτη αν συνεχίσουμε έτσι

Προειδοποιεί ο Τζανάκης για τον κορονοϊό: Θα γίνει Μπέργκαμο η Κρήτη αν συνεχίσουμε έτσι

Ποιες είναι οι πέντε περιοχές στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο

«Παρά το ότι έχουμε αύξηση στα κρούσματα, δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Οι άνθρωποι που χάνουν καθημερινά την μάχη είναι ανεμβολίαστοι και μεγάλης ηλικίας», είπε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. εμβολιαστούν για να προστατευθούν.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο Καθ. Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης είπε ότι «το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό για εμάς, καθώς οι μεταλλάξεις σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους», προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».

«Στο προηγούμενο κύμα είχαμε κατά μέσο όρο το 20% των κρουσμάτων να καταλήγει στο νοσοκομείο, όμως σε αυτό το κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 8%, γεγονός που σημαίνει λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους θανάτους», συμπλήρωσε ο κ .Τζανάκης.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «εμένα με προβληματίζει τις θα γίνει αυτή και την επόμενη εβδομάδα του Αυγούστου, με τα πάρτι και τις εκδηλώσεις. Δεν με προβληματίζει τόσο πολύ τι θα γίνει όταν γυρίσουν από τις διακοπές στα αστικά κέντρα, διότι τότε θα έχουν σταματήσει τα πάρτι και οι συναθροίσεις».

«Στην Κρήτη, σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, είναι καλυμμένο το 90% των κλινών που μπορούμε να αναπτύξουμε για κλίνες Covid-19 στο νησί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους. Στο ΠΑΓΝΗ μπορούμε να αναπτύξουμε 80-90 κλίνες. Έχουμε τρία επίπεδα και αυτήν την στιγμή έχουμε αναπτύξει τρίτη κλινική Covid-19, που δεν είχαμε ανοίξει σε προηγούμενα κύματα», είπε χαρακτηριστικά.