Κατσικάρης: Κανείς δεν έρχεται με το ζόρι στην Εθνική

Η Εθνική δεν είναι καταναγκαστικό έργο και ο Φώτης Κατσικάρης δηλώνει πως προτιμά να έχει παίκτες που θέλουν να φορούν το εθνόσημο παρά κάποιους που είτε το απαρνούνται, είτε το κάνουν με βαριά καρδιά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στο «Βήμα» χαρακτηρίζει μη σοβαρό το λόγο της αποχής του Κουφού, προτιμά να ασχολείται με τους παρόντες αν και παραδέχεται πως δεν υπάρχει άλλος… Σπανούλης, ενώ διαφωνεί με τον Μπουρούση που έκανε λόγο για… σκορποχώρι μετά τις πολλές απουσίες. 

Αναλυτικά, ο Φώτης Κατσικάρης μίλησε για: 

-το πώς ορίζει την Εθνική: «Δεν είναι τόσο δύσκολο να ορίσεις τι σημαίνει Εθνική. Είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει ένα άθλημα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει φέρει πάρα πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, είναι ανταγωνιστική και πάντα θα δημιουργεί απαιτήσεις. Εκεί μπαίνει το κομμάτι της δικής μας ευθύνης που είναι αλληλένδετο με την προσδοκία του κόσμου». 

-τη δυσκολία του δικού του ρόλου: «Πάντα λειτουργείς ανάλογα με τους παίκτες που έχεις σε μια ομάδα. Αυτή η ομάδα διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, έχει ταλέντο, γι' αυτό δουλεύουμε στις λεπτομέρειες. Το κομμάτι της άμυνας είναι για μας πολύ σημαντικό, ενώ στην επίθεση θα πρέπει να γίνει ομαδική δουλειά ώστε όταν έλθουν οι κρίσιμες στιγμές σε έναν αγώνα να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ομαδικά και κυρίως σωστά νια να πάρουμε τη νίκη». 

-το αν οι παίκτες ή ο προπονητής κάνουν τη διαφορά: «Η σχέση είναι αμφίδρομη. Όταν μιλάμε για την Εθνική χρειάζεται ένας προπονητής για να βάλει κάποιες βάσεις και αρχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η δυνατότητα των παικτών να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του προπονητή. Έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο να καταφέρουν να εφαρμόσουν τις ιδέες του προπονητή στο παρκέ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα». 

-το IQ των παικτών: «Όταν μιλάμε νια IQ, εννοούμε τους παίκτες που είναι ευφυείς εντός παρκέ και φυσιολογικοί και έξω από αυτό. Σε μια κατάσταση στην οποία δεν είναι σύμμαχος σου ο χρόνος οι παίκτες πρέπει να είναι καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το χάρισμά τους, τις εικόνες τους, τις εμπειρίες με σπουδαίους προπονητές και να τα αξιοποιούν για το συμφέρον της ομάδας. Η ισορροπία ενός παίκτη εντός και εκτός παρκέ είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και το IQ δεν είναι μόνο αγωνιστικό αλλά αφορά τη συνολική στάση του αθλητή. Είναι ανθρώπινο ένας παίκτης να θέλει να έλθει στην Εθνική αλλά να μην μπορεί νια κάποιον σοβαρό λόγο. Αν όμως ένας παίκτης μπορεί αλλά δεν αισθάνεται ότι πρέπει να βρίσκεται εδώ, είναι κι αυτό μια πραγματικότητα. Με το ζόρι δεν μπορεί να έλθει κανείς στην Εθνική». 

-την καυστική δήλωση κατά Κουφού: «Υπήρξαν και άλλα παιδιά που νια διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να είναι μαζί μας, αλλά αυτό συνέβη μια χρονική στιγμή κατά την οποία είχα το περιθώριο να καταλήξω στην επιλογή της 16άδας. Αυτό που με πείραξε είναι ότι με τον Κώστα είχαμε συμφωνήσει. Είχε πάρει μάλιστα στα χέρια του και τα εισιτήρια. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο μάνατζέρ του δεν ήταν σοβαρός ώστε να μην μπορεί να συμμετάσχει, κάποιος τραυματισμός ή ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και να το αποδεχθώ. Περιμέναμε τόσο καιρό και δεν σας κρύβω ότι ήμασταν οι τελευταίοι που δηλώσαμε τους παίκτες στη FIBA ώστε να είμαστε σίγουροι. Αρκετά όμως με αυτό το θέμα». 

-τη δήλωση του Μπουρούση για… σκορποχώρι: «Ο Μπουρούσης είναι από τα παλαιότερα μέλη της Εθνικής και έχει δικαίωμα να μιλάει και να εκφράζει τις απόψεις του με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Τον γνωρίζω άλλωστε πολλά χρόνια και ξέρω το πνεύμα του. Δεν μπορώ να πω όμως ότι εγώ αντίκρισα ξέφραγο αμπέλι. Προέκυψε το πρόβλημα που ανέφερα με τον Κουφό, το αντιμετωπίσαμε και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε επάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο». 

-τη συμμετοχή των παικτών στις υποχρεώσεις της Εθνικής: «Σίγουρα είναι μπερδεμένο. Αυτά τα παιδιά έχουν την υποχρέωση εντός εισαγωγικών να δίνουν το παρών στην Εθνική. Ο δικός μου φόβος είναι η επιβάρυνση που κάθε χρόνο αυξάνεται, με αποτέλεσμα όταν περνούν τα χρόνια να μπαίνει στο μυαλό του παίκτη το δίλημμα της συμμετοχής στην Εθνική. Είναι καθαρά θέμα της κάθε ομοσπονδίας το πώς θα διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Δεν μπορώ να το λύσω εγώ που είμαι ο προπονητής». 

-για το κόστος της wild card: «Ειλικρινά δεν το σκέφτομαι καθόλου. Η Ομοσπονδία έκανε αυτό που έκρινε σωστό, πάντα με γνώμονα το καλύτερο για μια ομάδα που έχει πρωταγωνιστήσει και πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και δική μας υποχρέωση είναι να δουλέψουμε ώστε να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο νια να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα». 

-τις αποτυχίες των τελευταίων ετών: «Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και πιο δύσκολη για τους παίκτες καθώς έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση. Επιπροσθέτως πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Ναι μεν είμαστε μια χώρα που έχει ένα γονίδιο νικητή και θέλει να βρίσκεται ψηλά, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι πραγματικές καταστάσεις, αν δηλαδή μια ομάδα αξίζει να πάρει ένα μετάλλιο. Η ουσία είναι η εξής: η ομάδα είναι πάντα εκεί και θα είναι πάντα εκεί, ασχέτως αν δεν έχει πάρει κάποιο μετάλλιο τα τελευταία χρόνια. Η Εθνική Ελλάδος δεν είναι φωτοβολίδα». 

-το ρόστερ της Ισπανίας: «Είναι ουσιαστικά η γενιά του '80 που έχει οδηγήσει την Ισπανία σε μεγάλες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν προστεθεί ορισμένοι νεότεροι παίκτες όπως ο Φερνάντεθ και ο Ρούμπιο και είναι σίγουρα ένα από τα φαβορί σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Αγωνίζονται στο σπίτι τους, ίσως να είναι και το αποχαιρετιστήριο τουρνουά νια κάποια παιδιά. Δεν τρομάζεις όμως βλέποντας ένα ρόστερ. Μακάρι να φτάσουμε ως την τελική φάση και να τους συναντήσουμε εκεί». 

-την απουσία του Σπανούλη: «Οποιονδήποτε προπονητή και αν ρωτήσετε, θα σας έδινε την ίδια απάντηση. Ο Βασίλης είναι ένας χαρισματικός παίκτης και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την αυταπάρνηση που έχει νια την Εθνική. Είναι ένας μεγάλος παίκτης και φυσικά τον εκτιμώ πάρα πολύ, αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο τους παίκτες που έχω στη διάθεση μου, με τους οποίους έχουμε αναλάβει μια αποστολή». 

-το αν μπορεί ο Καλάθης να καλύψει το κενό του: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι δύο πολύ διαφορετικοί παίκτες. Ο Καλάθης είναι πολύ καλύτερος αμυντικός στην μπάλα από τον Σπανούλη, είναι πιο σκληρό παιδί. Μια τέτοια σύγκριση είναι αδόκιμη. Και εξάλλου στο μυαλό μου δεν καλούμαστε να καλύψουμε το κενό του Βασίλη μόνο με έναν παίκτη. Δεν έχουμε άλλον Βασίλη. Ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δουλεύουμε ομαδικά ώστε να βρούμε τις λύσεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού αναδεικνύοντας καινούργιους πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι». 

-τις προσδοκίες από τον Αντετοκούνμπο: «Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ειδικά από τη στιγμή που αφορά ένα παιδί που πρώτη φορά μπαίνει σε αυτή την ομάδα. Είναι πάρα πολύ συνειδητοποιημένος για την ηλικία του, αλλά θέλει τον χρόνο του για να δούμε πώς ακριβώς θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά για την ομάδα. Η όλη ιδέα της συμμετοχής του Αντετοκούνμπο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και για τον ίδιο τον παίκτη και για την ομάδα. Είναι ένα λεπτό ζήτημα γιατί τα προσόντα του δεν αμφισβητούνται. Έχει ένα χάρισμα, όλα του ήλθαν πάρα πολύ γρήγορα, από την άλλη όμως αγωνίζεται στην Εθνική ανδρών και θα πρέπει να του βρούμε τον ρόλο ώστε να προσφέρει αυτό που χρειάζεται η ομάδα. 
Στο παρελθόν έχουμε δει νέα παιδιά να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους κατά τη διάρκεια μιας διοργάνωσης. Μακάρι να είναι από τις εκπλήξεις του τουρνουά, θα είναι πολύ σημαντικό και νια την ομάδα και για τον ίδιο. Δεν πρέπει να είμαστε τόσο απαιτητικοί απέναντι σε ένα παιδί που τώρα αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματά του, τα οποία δεν είναι βήματα αλλά άλματα». 

-τη συνεργασία Καλάθη-Αντετοκούνμπο: «Ο κόσμος προσδοκά να δει το κάτι διαφορετικό, όλες οι συνεργασίες όμως θα βγουν μέσα από το παιχνίδι. Αν πράγματι αυτό το δίδυμο έχει ενδιαφέρον, προφανώς θα το δούμε και εμείς από την πλευρά μας και θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε. Είναι δύο παιδιά που αγωνίζονται στο NBA αντιλαμβάνομαι ότι πολύς κόσμος στην Ελλάδα παρακολουθεί το NBA και σίγουρα οι Έλληνες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που βλέπουν δύο παιδιά να εκπροσωπούν τη χώρα μας στο κορυφαίο πρωτάθλημα, θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι, όπως είναι δομημένη η ομάδα, δεν πρόκειται να βάλω κάποιον πάνω από την ομάδα. Όσο μεγάλη φρενίτιδα και αν προκαλούν, ιδίως ο Αντετοκούνμπο, αλλά και ο Καλάθης με τη χρονιά που έκανε». 

-το γεγονός ότι συμφώνησε φέτος κι όχι πέρσι με την ΕΟΚ: «Πέρυσι είχαν ξεκινήσει νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδία της Ρωσίας και, όταν προέκυψαν κάποιες κουβέντες για τη δική μας Εθνική, δεν ήταν εφικτό να προχωρήσουμε. Είχα σχεδόν συμφωνήσει με τη ρωσική ομοσπονδία, είχαμε δώσει τα χέρια. Για αυτό άλλωστε δεν προχωρήσαμε καν σε λεπτομέρειες με τη δική μας ομοσπονδία». 

-το άδοξο τέλος στη συνεργασία με τη Ρωσία: «Ήταν επιζήμιο υπό την έννοια ότι είχα υπογράψει ένα υψηλό συμβόλαιο μαζί τους. Είμαι επαγγελματίας και το οικονομικό σκέλος είναι πολύ σημαντικό στη δουλειά μας. Από την άλλη, ήταν τόσο ώριμη η απόφασή μου ώστε να αισθανθώ πως δεν θα ήταν καλό ούτε για μένα ούτε για τη ρωσική ομοσπονδία και τους παίκτες αν προχωρούσε αυτή η συνεργασία. Σέβομαι πάρα πολύ το ρωσικό μπάσκετ, έχω εργαστεί εκεί και ξέρω πώς είναι, αλλά το κλίμα προτού ξεκινήσει η προετοιμασία δεν ήταν καλό και έτσι πήρα την απόφαση να παραιτηθώ».