Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, για να αναγκάσει τον Ρώσος πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πάψει να υποστηρίζει την αστάθεια στην Ουκρανία.
Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο εξής:
-
Εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ και,
-
απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.
Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι κυρώσεις αυτές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το τέλος της ημέρας την Πέμπτη, θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες, σημείωσε ένας διπλωμάτης.
Νωρίτερα η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Βλαντίμιρ Πούτιν και να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα.
Επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ανακοίνωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της οικονομίας.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία.
Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες "έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς" σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα, ούτε θα αντιδράσει "υστερικά" ως απάντηση στις κυρώσεις.
"Δεν ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε το 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού' ", είπε ο Λαβρόφ , χθες Δευτέρα και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ο πρόεδρος έχει ήδη πει ότι φυσικά και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Αλλά το να καταληφθούμε από υστερία και να απαντήσουμε σε ένα χτύπημα με χτύπημα (είναι κάτι που) δεν αξίζει σε μεγάλη χώρα".