Του Γιώργου Λαμπίρη
Το 1963 ο Ωνάσης αναζητώντας το καλοκαιρινό του καταφύγιο αγοράζει τον Σκορπιό, τη νησίδα που βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου Αλέξανδρου της Λευκάδας. Το νησί που το 2012 γίνεται δώρο γενεθλιών για την κόρη του Ρώσου Μεγιστάνα, Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ μετά από πολλές συζητήσεις και φήμες που είχαν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
Οι Beatles που ήθελαν να αγοράσουν ελληνικό νησί...
Κατά την ίδια δεκαετία οι μεσουρανούντες τότε Beatles επισκέπτονται τη χώρα μας. Χάρισον, Σταρ, Λένον και Μακάρτνεϋ ενθουσιάζονται απο τα ελληνικά νησιά και εκδηλώνουν την επιθυμία τους να αγοράσουν την Αγία Τριάδα απέναντι από την Ερέτρια στην Εύβοια. Οι ίδιοι μένουν όμως με τον ενθουσιασμό. Η αγοραπωλησία δεν γίνεται ποτέ και το νησί σε σχήμα κιθάρας - κάτι που οι ίδιοι θεωρούσαν καρμικό - παραμένει... ορφανό.
Η μόδα της αγοράς νησίδων από μεγιστάνες
Άλλοι μεγιστάνες, όπως ο Τσάκος με τη νήσο Άτοκο, η οικογένεια Νικολαϊδη ιδιοκτήτρια του νησιού Αρκούδι στη Λευκάδα, ο Λιβανός με τη Δοκό αλλά και αρκετοί ακόμα, θέλγονται από τα γαλανοστόλιστα ελληνικά νησιά.
Ένας από αυτούς και ο εφοπλιστής και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να εξαιρείται από τη λίστα εκείνων που απέκτησαν ιδιωτικό νησί, αναζητώντας το δικό τους ησυχαστήριο τους ανυπόφορους στην πρωτεύουσα, καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Καραμανλής και το Ρευματονήσι
Ένα νησί μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου έμελλε να αποκτήσει κι εκείνο με τη σειρά του τη φήμη του ιδιωτικού χώρου, από τον οποίο πέρασαν προσωπικότητες της εποχής ως φιλοξενούμενοι. Το Ρευματονήσι όπως είναι γνωστό, υποδέχτηκε κατά καιρούς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός παραθέριζε εκεί το 1989, μετά από πρόσκληση της οικογένειας Γουλανδρή εν μέσω συνεχών πολιτικών αναταράξεων που σημάδεψαν την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Το Ρευματονήσι με το παλιό αρχοντικό σπίτι και την αιγαιοπελαγίτικη αύρα του, άνοιξε την αγκαλιά του και στον διάσημο Bond, Σον Κόνερι, καθώς και σε πολλούς ακόμα επισκέπτες, καλεσμένους της εφοπλιστικής οικογένειας.
Πνιγμένο στο πράσινο, το συναντά κανείς στο πηγαινέλα με το καραβάκι από την Πάρο στην Αντίπαρο ή το αντίστροφο. Εγκαταστάσεις διαμονής και παραθερισμού, αλλά και κάθε είδους ανέσεις προσέφεραν την πολυπόθητη διαφυγή τόσο στους Γουλανδρήδες, όσο και στους φιλοξενούμενούς τους.
Ο θάνατος του Γουλανδρή και η Ντόλλη
Ο πρόωρος θάνατος του ιστορικού προέδρου του Ολυμπιακού στα 70 του, καθώς αντιμετώπιζε αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας, έφερε το νησί στα χέρια της συζύγου του Ντόλλης. Η Ντόλλη Γουλανδρή, η οποία συνέδεσε το όνομα αλλά και τη ζωή της με το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αγαπούσε να κολυμπάει με τις ώρες στο νησάκι, ενώ όταν έσβηνε το τελευταίο καλοκαιρινό φως, το τραπέζι της μπιρίμπας είχε την τιμητική του. Στη Ντόλλη Γουλανδρή, αποδώθηκε η διάσωση εκατοντάδων αρχαίων μνημείων του κυκλαδικού πολιτισμού - εντάχθηκαν στην προσωπική της συλλογή και στη συνέχεια στο μουσείο -, τα οποία θα είχαν υπό άλλες συνθήκες καταλήξει είτε σε ξένα μουσεία, είτε σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού.
Η φωτισμένη αστή της κοσμικής Αθήνας, Ντόλλη Κουμάνταρου - όπως ήταν το πατρικό της όνομα - έφυγε από τη ζωή το 2008 σε ηλικία 87 ετών. Όπως είχε πει η ίδια προσπαθώντας ίσως να... δικαιολογήσει την σχεδόν εμμονική της ενασχόληση με το Μουσείο και τον κυκλαδικό πολιτισμό "Δεν θα χαθεί το μουσείο αν δεν είμαι εγώ. Δεν ξέρω αν άξιζε που αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτό, αλλά το έκανα. Δεν μπορώ να γυρίσω τώρα πίσω. Αν έκανα κάτι καλό ή κακό, θα φανεί στο διάστημα του χρόνου".
Το Ρευματονήσι, το νησάκι - φαροφύλακας που χωρίζει την Πάρο με την Αντίπαρο, 6 χρόνια μετά το θανατό της βρίσκεται εκεί, για να θυμίζει σε όσους περνούν ότι στη μικροσκοπική αυτή νησίδα, γεύτηκαν τις καλοκαιρινές σταγόνες των Κυκλάδων, εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, καλλιτεχνικού αλλά και επιχειρηματικού στερεώματος. Στον μικρό αυτό για πολλούς ίσως άγνωστο παράδεισο των Κυκλάδων.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι από φύλλο της "Καθημερινής" του 1989