Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Τούντα δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική ανοσία στον πλανήτη νωρίτερα από τότε
«Αν δεν καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία σε όλο τον πλανήτη, δεν θα έχουμε ποτέ το κεφάλι μας ήσυχο» τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και συμπλήρωσε ότι «όσο υπάρχει οπουδήποτε στην γη, μπορεί να μεταλλάσσεται και οποιαδήποτε μετάλλαξη μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική, μολυσματική και πιο επικίνδυνη».
«Ο στόχος της συλλογικής ανοσίας του πλανήτη δεν μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος του 2022» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας, είπε ότι «μπορούμε να πετύχουμε την συλλογική ανοσία και να έχουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά όχι πανδημία». Ερωτηθείς σχετικά με την ανοσολογική απάντηση των εμβολιασμένων στον κορονοϊό, είπε ότι «περισσότερο ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία του καθένα μας, γιατί ο οργανισμός του κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά και έχει διαφορετική ανοσία απέναντι σε αυτές τις απειλές, γι’ αυτό βλέπουμε διακυμάνσεις και μιλάμε για μέσους όρους».
Σε σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τούντας εξήγησε πως «υποθέτουμε ότι η ανοσία από τα εμβόλια κρατάει 8 με 10 μήνες. Αυτό όμως είναι ο μέσος όρος, σε άλλους κρατάει περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Οι μελέτες που περιμένουμε στο επόμενο διάστημα, 8 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, θα μας δείξουν αν τα άτομα που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου, διατηρούν ακόμα τα απαραίτητα αντισώματα και από εκεί θα εξαρτηθεί το πότε θα έρθει η επαναληπτική δόση. Είναι πολύ πιθανόν, όπως συμβαίνει και με την γρίπη, μέχρι να εξαφανίσουμε από την ζωή μας τον κορονοϊό, να πρέπει να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο».
Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Ο κ. Τούντας επεσήμανε ότι ένας στους τρεις Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και τόνισε ότι «αυτό θα μας πάει πίσω. Με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα προλάβουμε το τέλος Αυγούστου που θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Νομίζω ότι θα πάμε τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου». Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επισπεύσουμε την απόκτηση συλλογικής ανοσίας στη χώρα.
Η μία είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα παιδιά κάτω των 15 ετών, ώστε να περιληφθούν περισσότερα άτομα από τον πληθυσμό στην ανοσία. Η δεύτερη είναι να μπουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, συγκεκριμένα όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με το κοινό, όπως οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.
Πιθανόν να ληφθούν νέα μέτρα στη χώρα το φθινόπωρο
«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, πιθανόν η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει μέτρα ενόψει του φθινοπώρου» σημείωσε ο κ. Τούντας και συνέχισε: «Έπρεπε η εστίαση και ο τουρισμός να μπουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς έπρεπε να έχουν μπει και οι εκπαιδευτικοί. Είναι μέτρα, που θα μπορούσαν να μας είχαν φέρει σε πολύ καλύτερη θέση. Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και στην πρόσβασή τους σε αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες».
Χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό κολλάς σε 10 δευτερόλεπτα
Πρέπει να υπάρχει ισχυρή προτροπή για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, τόνισε ο κ. Τούντας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως η ανεμοβλογιά. Σε 10 δευτερόλεπτα ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έρθει κανείς χωρίς μάσκα σε επαφή με μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλήσει» είπε χαρακτηριστικά.
Μπορεί να επεκταθεί ο εμβολιασμός και σε παιδιά κάτω των 12 ετών
Τέλος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, είπε ότι «περιμένουμε κάποιες μελέτες, για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στις μικρότερες ηλικίες παιδιών και πάμε προς τα εκεί, προς τον εμβολιασμό τους. Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε το πανδημικό κύμα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα χρειαστεί να πάμε και σε τέτοιου είδους πολιτικές».