Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth της Ουαλίας κατέδειξαν ότι η κλασσική χειραψία μεταφέρει περισσότερα βακτήρια από ό, τι άλλες μορφές επαφής των χεριών, ενώ τα λιγότερα μεταδίδει ο χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά.
Οι ερευνητές πήραν ένα ζευγάρι αποστειρωμένα λαστιχένια γάντια και τα βύθισαν σε ένα βακτηριακό ζωμό , έτσι ώστε το εξωτερικό μέρος να είναι πλήρως επικαλυμμένο με το βακτήριο Ε. coli. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από ελιγμούς χεριών, με τρεις τρόπους : τη κλασική χειραψία, το «κόλλα πέντε» και τον χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι χειραψίες μετέδιδαν 10 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα ο χαιρετισμός γροθιά με γροθιά, ενώ το «κόλλα πέντε» μετέδιδε ενδιάμεση ποσότητα βακτηρίων - ίσως διότι η κλασική χειραψία απαιτεί επαφή μεγαλύτερου τμήματος των χεριών και επί περισσότερη ώρα, απ’ ό,τι τα δύο άλλα είδη.
«Το θέμα αυτό μοιάζει φαιδρό, αλλά ασφαλώς έχει μία πάρα πολύ σοβαρή πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Ουϊτγουωρθ, λέκτορας στο Ινστιτούτο Βιολογικών, Περιβαλλοντικών & Αγροτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aberystwyth.
"Αν υπάρξει μια πανδημία γρίπης, τότε η χειραψία μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε δύο φορές πριν την κάνουμε , ειδικά σε ένα νοσοκομείο όπου υπάρχουν ανθεκτικά μικρόβια», προσέθεσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το επιχείρημα αυτό, καθώς έχουν γίνει εκκλήσεις στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης για την απαγόρευση των χειραψιών στα νοσοκομεία.
"Ωστόσο υπάρχει πολλή αδράνεια στο να αλλάξει αυτό, καθώς και οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι να έχουν μια σταθερή χειραψία για να δίνουν στους ασθενείς κουράγιο και ελπίδα, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αυτή είναι η κατάλληλη συμπεριφορά», συμπλήρωσε ο Δρ. Ουϊτγουωρθ.