To εφαρμοστέο δίκαιο στα Privacy Policy και Terms of use καθορίζονται από το ποιά εταιρία έχει το Site και πού βρίσκονται οι servers. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας καθορισμού του forum, δηλαδή της δικαιοδοσίας και του εφαρμοστέου δικαίου, καθότι ο τόπος εγκατάστασης του server θεωρείται ως η μόνιμη εγκατάσταση της εταιρίας και κατά συνέπεια αυτό καθορίζει και το εφαρμοστέο δίκαιο (applicable law). Υπάρχουν βέβαια ενίοτε και ορισμένες νομικές δίοδοι για να προσδιορισθεί το θέμα του εφαρμοστέου δικαίου με διαφορετικό τρόπο.
Εάν βλέπουμε σε ένα Site ή ένα mobile App, την επωνυμία μίας Αμερικάνικης εταιρίας, με καταστατική έδρα στην Αμερική, τότε εικάζουμε ότι και οι servers είναι στην Αμερική, οπότε εφαρμόζεται ο Νόμος της Αμερικής στα Privacy Policy (Πολιτική Απορρήτου) και στα terms and conditions (όροι χρήσης). Φυσικά, η Αμερική διαθέτει μία πιο εξειδικευμένη νομοθεσία όσον αφορά στο Διαδίκτυο, οπότε και γίνεται μνεία αυτής της νομοθεσίας στα Privacy Policy και terms για παράδειγμα έχουν το Digital Millenium Copyright Act.
Έτσι για το Digital Copyright Millenium Act : "It criminalizes production and dissemination of technology, devices, or services intended to circumvent measures (commonly known as digital rights management or DRM) that control access to copyrighted works. It also criminalizes the act of circumventing an access control, whether or not there is actual infringement of copyright itself. In addition, the DMCA heightens the penalties for copyright infringement on the Internet". Είναι πιο αυστηρή η U.S νομοθεσία , ειδικά όσον αφορά τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IP Rights), καθώς ποινικοποιεί την παραγωγή και μετάδοση τεχνολογίας, εργαλείων ή υπηρεσιών που στοχεύουν στο να παρακάμψουν τα μέτρα που ελέγχουν την πρόσβαση σε έργα που προστατεύονται από το Copyright (συγγραφικά δικαιώματα). Επιπροσθέτως, η Αμερικάνικη νομοθεσία (Digital Copyright Millenium Act) αυξάνει τις ποινές για την παραβίαση των συγγραφικών δικαιωμάτων (Copyright) μέσω του Διαδικτύου.
Εξάλλου, πέραν των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, υπάρχουν διαφορετικά νομοθετήματα για το Data Protection, ανάλογα με τη χώρα π.χ στην Αγγλία υπάρχει το Data Protection Act 1998.
Επίσης, πέραν από την πλευρά των δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IP Aspect), υπάρχουν διαφορετικά νομοθετήματα για το Data Protection ανάλογα με την χώρα π.χ στην Αγγλία υπάρχει το Data Protection Act 1998.
Πρέπει δηλαδή να προσέχουμε πολύ για το ποιό είναι το εφαρμοστέο δίκαιο και να ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν εφαρμοστέο είναι το Αμερικάνικο Δίκαιο διότι είναι ένα Δίκαιο, με το οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην Ελλάδα κι επίσης, έχει πολύ πιο σαφείς ορισμούς, απαγορεύσεις και ποινές για το τί συμβαίνει σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας για το Copyright με τη χρήση των μέσων που παρέχει το Διαδίκτυο.
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
[email protected]