Γάζα: Ναι της Χαμάς σε νέα εκεχειρία ενώ άρχισαν πάλι τα πυρά

"Ναι" σε μια νέα εκεχειρία για 24 ώρες είπε η Χαμάς και μάλιστα εκπρόσωπος της είπε ότι αυτή θα ξεκινήσει περίπου στις 14.00 (ώρα Ελλάδος και τοπική). "Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00 μμ", δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται εν μέσω νέων πυρών των ισραηλινών δυνάμεων αφού το Τελ Αβίβ διέκοψε τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει για μέχρι απόψε τα μεσάνυκτα με την αιτιολόγηση ότι αυτή παραβιάστηκε από τη Χαμάς.  

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι θα ξεκινήσει εκ νέου τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.  Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα συγκαλέσει αργότερα σήμερα το υπουργικό του συμβούλιο για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του.    

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: "Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε" και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ "θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού".  

Σε άλλη του συνέντευξη στο "Fox News Sunday", ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, είπε  ότι "μοναδική επιλογή" είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η "αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας".

"Έπειτα από αυτό που είδαμε σήμερα το πρωί, είναι σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τις επιθέσεις με μεγαλύτερη ορμή", είπε ο υπουργός Επικοινωνιών Γκιλάντ Ερντάν.

"Η Χαμάς θα πρέπει να αποστερηθεί για πάντα τους πυραύλους και τις σήραγγές της με κάποιο είδος επιτήρησης. Σε αντάλλαγμα, θα συμφωνήσουμε σε οικονομικές ελαφρύνσεις", έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ στη σελίδα του στο Facebook.

Το Ισραήλ πάντως, ακόμη και πριν τη διακοπή της μονομερούς εκεχειρίας είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τα υπόγεια τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας, που χρησιμοποιούν οι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης για ανεφοδιασμό αλλά και για να κάνουν επιθέσεις σε ισραηλινά εδάφη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως προκύπτει από το σύνολο των δηλώσεων των στελεχών της, δεν έχει κάποια πρόθεση για μια πιο μακροπρόθεσμη εκεχειρία, τουλάχιστον όχι προτού καταστραφούν οι υπόγειες σήραγγες.