Συναγερμός και νεκροί λόγω καύσωνα στην Ιαπωνία

Το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ιαπωνία στοίχισε μόνον σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, ενώ 1.810 ακόμη χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία —οι 10 από αυτούς αναίσθητοι—, σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία και κλινικές για να δεχθούν ιατρικές περιποιήσεις χθες Παρασκευή και οι τρεις απεβίωσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως και την προηγουμένη, η θερμοκρασία ξεπέρασε σήμερα τους 35 βαθμούς υπό σκιά σε πολυάριθμες περιοχές της Ιαπωνίας και κατά τόπους έφθασε τους 39°. Όλοι οι θάνατοι αναφέρθηκαν στη δυτική Ιαπωνία, όπου οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε εκ νέου σήμερα για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες αύριο Κυριακή σε όλες τις περιοχές της νότιας και της κεντρικής Ιαπωνίας, από την ανατολή ως τη δύση. Προέβλεψε επίσης απότομες αλλαγές του καιρού κάνοντας λόγο για κίνδυνο σποραδικών σφοδρών καταιγίδων.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ιαπωνίας, περίπου 3.200 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και τρεις απεβίωσαν, με το συνολικό απολογισμό να ανέρχεται σε 14 νεκρούς από την αρχή της περιόδου.

Οι αρχές απαιτούν από τις δημόσιες υπηρεσίες οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, δεδομένης της διακοπής της λειτουργίας και των 48 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, πάντως συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση κλιματιστικών για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας.

Από την άλλη τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, οι αίθουσες θεαμάτων όπως κινηματογράφοι κ.ά. δημόσιοι χώροι τείνουν να χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους ακατάπαυστα στο φουλ, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να παγώνουν.