Τα άτομα που δουλεύουν σε βάρδιες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή μελέτη.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, έδειξαν ότι οι άνδρες και εκείνοι που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο για να εμφανίσουν διαβήτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, η εργασία σε βάρδιες απορυθμίζει το βιολογικό ρολόι και επηρεάζει τη διατροφή, το σωματικό βάρος, τις ορμόνες, τον μεταβολικό ρυθμό και τον ύπνο, ανοίγοντας το δρόμο στον σακχαρώδη διαβήτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας Huazhong, στην Κίνα ανέλυσαν στοιχεία από 12 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 226.652 εθελοντές. Άλλοι από αυτούς εργάζονταν σε βάρδιες και άλλοι είχαν την κλασική πρωινή εργασία, ενώ 14.595 έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη. Οι ερευνητές χώρισαν τις βάρδιες σε πέντε κατηγορίες: κυλιόμενες, ακανόνιστες, νυχτερινές, μικτές και απογευματινές.
Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι άντρες εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη απ’ όσες οι γυναίκες που εργάζονταν σε βάρδιες. Οι εργαζόμενοι σε κυλιόμενες βάρδιες, όμως, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες απ’ όλους να πάσχουν από διαβήτη: ήταν κατά 42% περισσότερες απ’ ό,τι στους εργαζόμενους που δούλευαν μόνο το πρωί.
«Το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι οι εργαζόμενοι άνδρες σε βάρδιες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη του διαβήτη», ανέφεραν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες. Το φαγητό αργά το βράδυ κάνει το σώμα πιο επιρρεπές στο να αποθηκεύει την ενέργεια ως λίπος, αυξάνοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 κατ’ επέκταση.