Σε πληγή για τον ελληνικό τουρισμό εξελίσσεται η ενοικίαση παράνομων καταλυμάτων, με τις απώλειες σε τουριστικό συνάλλαγμα να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικοί πράκτορες της χώρας έχουν προβεί σε καταγγελίες, στον ΕΟΤ, ΣΔΟΕ κλπ, χωρίς μέχρι σήμερα αποτελέσματα, όπως σημειώνουν.
Απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυτή την περίοδο λειτουργούν παράνομα τουλάχιστον 40.000 με 45.000 καταλύματα, αγνοώντας επιδεικτικά τα πράγματι βαριά πρόστιμα που υπάρχουν.
Παρά τις πρωτοβουλίες του ΥΠΟΤ για ένταξη αυτών των καταλυμάτων σε καθεστώς νομιμότητας, οι ιδιοκτήτες μόνο 3.000 από αυτά ανταποκρίθηκαν. Οι υπόλοιποι, παρά το πρόστιμο των 50.000 ευρώ κάθε φορά που θα ελεγχθούν ως παράνομοι, εξακολουθούν να προτιμούν την παρανομία, σημειώνει ο κ. Τσακίρης.
Εν αναμονή και της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον τουρισμό (χθες υπερψηφίστηκε επί της αρχής στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής) που αναμένεται αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του ΞΕΕ, Σπύρος Γαλιατσάτος, εκτιμά σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν καταπολεμάται επαρκώς το φαινόμενο των παράνομων καταλυμάτων που λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα ξενοδοχεία.
«Στα παράνομα καταλύματα κατευθύνεται μέρος του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος της χώρας και για τον λόγο αυτόν, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση των οικονομικών εσόδων της χώρας» σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος.
Σε πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ στην Κεφαλονιά ανακάλυψε τουλάχιστον 300 παράνομα καταλύματα. «Πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο που έρχονται οι πτήσεις και η αίθουσα είναι γεμάτη από άτομα που θα τα κατευθύνουν στα παράνομα, τις περισσότερες των περιπτώσεων, καταλύματα» σημειώνει ο κ. Γαλιατσάτος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο Νικόλας Κελαϊδίτης, από το HATTA (τουριστικοί πράκτορες) κάνει λόγο για αιμορραγία τουριστικού συναλλάγματος που δεν λέει να κλείσει εμποδίζοντας, μεταξύ άλλων και τη λειτουργία του κλάδου των τουριστικών πρακτόρων της χώρας. Τα εν λόγω καταλύματα λειτουργούν χωρίς τιμολόγια κατά συνέπεια είναι 23% πιο ανταγωνιστικά από τον νόμιμο επιχειρηματία.
Την ίδια στιγμή ο κ. Κελαϊδίτης επισημαίνει την επέκταση της παράνομης αυτής δραστηριότητας και στον κλάδο των ξεναγήσεων. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες προσφέρουν και ξεναγήσεις... μετά φιλοδωρήματος, όπως εξηγεί, χωρίς φυσικά να τηρούνται οι εκ του νόμου προϋποθέσεις.