Είστε σίγουροι όταν σας ρωτούν ποιο είναι το ύψος σας για την απάντηση; Νομίζετε πως ναι… Έτσι πίστευε και ένας νεαρός υποψήφιος για τη Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ αλλά η απάντηση δεν ήταν τόσο απλή…Τελικά στο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η Δικαιοσύνη…
Η περιπέτεια του νεαρού άνδρα ξεκίνησε το 2009 όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του για να υποβάλλει τα δικαιολογητικά προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό εισαγωγής στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων. Στο Αστυνομικό Τμήμα μέτρησαν το ύψος του στο 1,70μ. δηλαδή ακριβώς στο όριο για να τον δεχτούν στη Σχολή.
Με τα χαρτιά στο χέρι και το ύψος καταγεγραμμένο στο 1.70 μ. ο υποψήφιος υποβλήθηκε επιτυχώς σε υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, ενώ ακολούθησαν οι αθλητικές δοκιμασίες ενώπιον ειδικής επιτροπής. Τότε ήταν που η επιτροπή τον μέτρησε και πάλι. Το ύψος του αυτή τη φορά 1,694μ., δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Ακολούθησαν δυο ακόμη μετρήσεις από την επιτροπή που κατέληξαν και πάλι στο 1,694μ. με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τις εξετάσεις για την Σχολή της Αστυνομίας.
Ο νεαρός, όμως, δεν το έβαλε κάτω και προσέφυγε στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενος ότι ο αποκλεισμός του ήταν παράνομος. Μάλιστα, προσκόμισε βεβαίωση αναστημομέτρησης η οποία έγινε με μέριμνα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε να είναι 1,73μ. Επίσης, προσκόμισε στο δικαστήριο και άλλη, δεύτερη, μέτρηση, αυτή τη φορά του Δημοσίου νοσοκομείου που διέμενε, σύμφωνα με την οποία το ύψος του βρέθηκε 1,71μ.
Το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε τον νεαρό κρίνοντας παράνομο τον αποκλεισμό του αφού όπως ανέφερε στην απόφαση του «η ελάχιστη οριακή διαφορά των 6 χιλιοστών που διαπιστώθηκε από την αρμόδια αθλητική επιτροπή (1,694μ.) οφείλεται προφανώς στο ότι το ανάστημα του ανθρώπινου σώματος υφίσταται παροδική μείωση κατά την διάρκεια της ημέρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται» και από την μέτρησή του που έκανε στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, όπου βρέθηκε να έχει ανάστημα 1,73μ.
Ωστόσο, το Γ Τμήμα του ΣτΕ είχε αντίθετη άποψη κρίνοντας μη ορθή την απόφαση του Εφετείου γιατί «προέβη ενεπιτρέπτως σε κατ΄ ιδίαν ουσιαστική εκτίμηση περί του ότι ο υποψήφιος διαθέτει πράγματι την απαιτούμενη κατά νόμο ιδιότητα, δηλαδή, το ελάχιστο ανάστημα». Δεν παραλείπει, όμως, αναφερόμενο στις διαφορετικές μετρήσεις να μιλήσει για αντιφατικότητα από την οποία γεννώνται εύλογες αμφιβολίες για τον αν μπορεί ο υποψήφιος να μπει ή όχι στην επίμαχη Σχολή. Έτσι οι δικαστές αν και έκαναν δεκτή την προσφυγή του Δημοσίου ανέπεμψαν την υπόθεση στο υπουργείο Δημόσια Τάξης προκειμένου να μετρηθεί και πάλι το ύψος του υποψηφίου σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης.
Έτσι οι μετρήσεις του ύψους θα συνεχιστούν…