Η υπόθεση με το μαλαισιανό Μπόινγκ 777 που κατερρίφθη πάνω από την ανατολική Ουκρανία θυμίζει όλο και περισσότερο κατασκοπικό θρίλερ... και σίγουρα αποδεικνύεται γεωπολιτικό "παίγνιο" για πολύ γερά νεύρα! Οι προεκτάσεις όλο και περιπλέκονται με τις εμπλεκόμενες μεριές να έχουν πολλές και διαφορετικές επιδιώξεις και συμφέροντα.
Νέα τροπή δίνουν οι καταγγελίες, ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους αλλοιώθηκαν, μετακινήθηκαν ή και αλλάχθηκαν.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, και η ίδια έγινε μάρτυρας ότι αντάρτες πριόνισαν και απομάκρυναν κομμάτια από τα συντρίμμια και στη συνέχεια τα άλλαξαν με άλλα κομμάτια ή με τα ίδια αλλοιωμένα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Craig Murray, πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στην περιοχή, το BBC άλλαξε κατόπιν αυτά που μετέδιδε και ισχυρίστηκε ότι τα διαλυμένα κομμάτια του αεροσκάφους πριονίστηκαν, ίσως για να ανασυρθούν εγκλωβισμένα πτώματα.
Ο Murray, στο blog του, ισχυρίζεται πως "η οικονομική ελίτ δεν θα αφήσει η Ρωσία να πάθει κάτι".
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως δεσμεύτηκε να ασκήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αντάρτες ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου. Ζητά όμως και η Δύση να πιέσει το "Κίεβο να σταματήσει τις εχθροπραξίες".
"Καλούμεθα να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας επί των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Εμείς φυσικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά αυτό δεν φτάνει", δήλωσε ο Πούτιν.
Στα λιγότερο συνωμοσιολογικά facts που μεταδίδονται, με το τραίνο του θανάτου (με τις σορούς των θυμάτων) να έχει φτάσει πλέον στο Χάρκοβο, με απώτερο προορισμό την Ολλανδία, οι ειδικοί περιμένουν να δοθούν απαντήσεις. Πριν από λίγο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι Βρετανοί ειδικοί θα συνδράμουν τους Ολλανδούς στις έρευνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απειλεί ότι έρχονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines. Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας.
Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, τα μέτρα που εξετάζονται, μπορεί επίσης να αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, τα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης —στρατιωτικής και πολιτικής— και τον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η Γαλλία πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζεται κανονικά η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, στο πλαίσιο προϋπάρχουσας συμφωνίας Παρισιού και Μόσχας.
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το θέμα της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους