Το στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο, που λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστών, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου και μαζί με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ξενάγησε στους χώρους του την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρεμ.
Οι δύο υπουργοί μαζί με την κυρία Μάλμστρεμ, επιθεώρησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής, ενώ συνομίλησαν με τους γιατρούς και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και με όσους συνεισφέρουν εθελοντικά σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, περνώντας για πρώτη φορά στο χώρο που κρατούνται οι μετανάστες, συνομίλησαν μαζί τους για αρκετή ώρα και ενημερώθηκαν από κοντά για τις δύσκολες συνθήκες κράτησής τους.
Στη συνέχεια, o κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο επισκέφθηκαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου η κ. Μάλμστρομ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του Λιμενικού για την καθημερινή διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της δραματικής αύξησης του φαινομένου το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου εξήρε για ακόμη μία φορά το έργο των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος και επεσήμανε στην Επίτροπο ότι χάρη στην αυτοθυσία αυτών των στελεχών είναι εφικτή η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, σημείωσε τα εξής:
"Η εικόνα που σήμερα αντικρίζουμε στη διαχείριση των προβλημάτων των μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη, είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από ένα χρόνο. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βέβαια η καλή συνεργασία ανάμεσα στο Λιμενικό Σώμα και στην Ελληνική Αστυνομία.
Αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα όποια θα διοχετευθούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς.
Εμείς, ως υπουργείο, το φέραμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στα Ευρωπαϊκά Όργανα, με ένα ζητούμενο: Τον επιμερισμό του βάρους της πίεσης της παράνομης μετανάστευσης σε όλους τους Ευρωπαίους Εταίρους. Αυτό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε κάθε τόνο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη".
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ο οποίος συνόδευσε την αποστολή, επεσήμανε ότι μόνο στη Λέσβο, τον Ιούνιο του 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές και συμπλήρωσε: "Σε απόλυτα μεγέθη, γιατί αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές, τον Ιούνιο του 2014, 1.198 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Τον Ιούνιο του 2013 είχαν συλληφθεί 496 παράνομοι μετανάστες".
Πρόσθεσε ακόμη ότι "είναι ένα τεράστιο θέμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί από μόνη της όλο το βάρος. Επαναλαμβάνω κάτι που θα πρέπει να θεωρείται από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως δεδομένο: Η επίλυση αυτού του προβλήματος στηρίζεται στην αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης".